SiS tobaksförbud var olagligt

SIS2011-09-23
Statens institutionsstyrelse, SiS, har tvingats upphäva sitt generella rök- och snusförbud. Socialstyrelsen har granskat förbudet och kommit fram till att det saknar stöd i lagen.

Enligt SiS tobakspolicy har det varit förbjudet för omyndiga ungdomar vid myndighetens ungdomshem att röka eller snusa. Men Socialstyrelsen har granskat reglerna, sedan en pojke anmält att SiS omhändertagit snus som pappa skickat till honom.

Enligt Socialstyrelsen finns det inget lagstöd för att med ett generellt förbud inskränka intagnas rätt att snusa, röka eller inneha tobak på de särskilda ungdomshemmen.  För att personalen ska ha rätt att omhänderta de intagnas egendom krävs att den ska vara till men för vården eller ordningen vid institutionen. Det krävs också ett individuellt beslut i varje enskilt fall, skriver SiS på sin webbplats.

”Att vi upphäver förbudet innebär inte att vi släpper den restriktiva inställningen till rökning. Vi kommer att fortsätta erbjuda stöd och nikotinläkemedel till de ungdomar som vill sluta röka. Personalen på ungdomshemmen får inte heller köpa tobaksvaror till ungdomar”, skriver generaldirektör Ewa Persson Göransson på webbplatsen.

SiS ska nu göra om sin tobakspolicy så att den följer gällande lagstiftning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.