Skarp kritik mot EUs asylpolitik

EU2006-10-18

EU måste leva upp till sina egna åtaganden när det gäller asylpolitiken, kräver Human Rights Watch i en rapport. Enligt rapporten lägger EU allt mer av ansvaret på länder utanför unionen.

Det är EUs samarbete med så kallade ”säkra länder” Human Rights Watch kritiserar. I strävan på att hålla invandrare och flyktingar utanför unionen ökar EU trycket på andra länder att ta emot de människor unionen inte vill släppa in.

I rapporten anger Human Rights Watch två sådana länder, Ukraina och Libyen. Organisationen menar att dessa länder inte ger illegala invandrare och asylsökande det skydd de behöver och har rätt att kräva.

I rapporten kritiseras Italien för för att ha utvisat illegala invandrare till Libyen, som saknar asyllagstiftning. När det gäller Ukraina hävdas att människor som återsänts dit lever under mycket svåra villkor. Dessutom har Ukraina enligt rapporten i flera fall skickat tillbaka invandrare till hemländer där de hotas av tortyr.

”Ukraina riskerar att bli ett slags lager där asylsökande och invandrare hålls inspärrade under villkor som står i strid med internationell lag”, skriver Human Rights Watch.

EUs invandrings- och asylpolitik ska diskuteras vid ett toppmöte i Lahtis den 20 oktober.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

EU Mångfald
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA