ST sätter press på Trygg-Hansa

”KÖNSDISKRIMINERING”2003-12-16

ST kräver att Trygg-Hansa slutar diskriminera kvinnor. STs ordförande Annette Carnhede har stoppat en kampanj som försäkringsbolaget planerat bland STs medlemmar

Kritiken mot Trygg-Hansa har varit kraftig, sedan bolaget nekat att ge en trafikskadad kvinna full ersättning.
Trygg-Hansa menar att hon ”som småbarnsförälder skulle ha utnyttjat sin rätt att minska sin arbetstid till 70 procent”.
STs ordförande Annette Carnhede har reagerat, inte minst därför att Trygg-Hansa är det försäkringsbolag, hos vilket ST har sina medlemsförsäkringar.
– Helt orimligt och ett oacceptabelt antagande, säger Annette Carnhede om Trygg-Hansas motivering att kvinnan är småbarnsmamma och skulle arbetat deltid om hon varit frisk.

– Det bygger på spekulationer och en förlegad syn på att dela upp försäkringstagarna i grupper av kvinnor och män, framhåller Annette Carnhede, som kontaktat Trygg-Hansa i ärendet och utgår från att ”frågan reder ut sig”.
Framför allt har hon reagerat mot att Trygg-Hansa drar paralleller utifrån den skadade kvinnans situation som småbarnsmamma och ett uttalande i media om att försäkringsbolaget inte skulle gjort samma bedömning om den skadade varit man.
Säger ST upp sin överenskommelse med Trygg-Hansa om STs medlemsförsäkring ifall bolaget inte ändrar sig?
– Det kan jag inte svara på idag men vi har stoppat en telefonkampanj som Trygg-Hansa planerat bland ST-medlemmarna, förklarar hon.
Bakgrunden är följande: Marielle Johansson, anställd vid Volvo, skadades vid en bilolycka 1986. Hon var då 21 år. Trots en allvarlig pisksnärtskada återgick hon efter en tid till arbetet – på heltid.

Hon kunde dock inte fortsätta, trots viss rehabilitering. Efter olyckan levde hon bland annat på sjukbidrag och blev 1997 sjukpensionerad till 75 procent.
Det ska tilläggas att Annette Carnhede var en av de tre förbundsordförande som i höstas ifrågasatte att kvinnor får lägre ersättning än män från privata pensionsförsäkringar.

STs försäkringar

ST har avtal med Trygg-Hansa om en hel rad medlemsförsäkringar. Det gäller bl a liv, olycksfall, sjukdom, hem, villa, bil, båt, fritidshus och försäkringar för barn, studerande och seniorer. ST-Post har eget avtal med Folksam.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Övrigt ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA