Svenskt nej till arbetsmarknadsbyrå i EU

EU2018-12-07
Trots att hon ville säga ja lydde arbetsmarknadsminister Ylva Johansson riksdagens order och röstade nej när EU-länderna beslutade att bilda en gemensam arbetsmarknadsbyrå. Nu oroas hon över att Sverige inte ska få något inflytande när frågan går vidare, skriver SvD.

När EUs arbetsmarknadsministrar i torsdags röstade om införandet av Europeiska Arbetsbyrån, ELA,  var det bara två länder som sade nej: Sverige och Ungern.

”En bred majoritet av riksdagen valde att vi skulle ställa oss utanför. Då har jag att följa det”, kommenterade Ylva Johansson röstningen, enligt Altinget.

Regeringen stödjer förslaget, även om de är tveksamma till vissa delar, till exempel kostnaden på 500 miljoner euro per år. Men Ylva Johansson hade velat rösta ja för att ha större inflytande när frågan ska slutbehandlas med EU-parlamentet.

”Nu har vi ju inte ställt oss bakom den allmänna inriktningen så då har vi mycket begränsat inflytande i den fortsatta processen”, beklagade ministern efter mötet i Bryssel, enligt SvD.

Syftet med ELA är att informera om rättigheter och skyldigheter och att underlätta samarbetet mellan medlemsländerna när det gäller utstationering, alltså arbete i andra medlemsländer.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.