Sverige behåller 20 mandat i EU

EU2013-03-14
Sverige behåller sina 20 platser i EU-parlamentet. Det står klart efter en omröstning i parlamentet om ett förslag om ändrad representation.

Med siffrorna 174 för, 418 emot och 87 nedlagda röster avslog EU-parlamentarikerna på onsdagen det österrikiska ändringsförslaget som skulle ha inneburit att Sverige förlorat en plats i parlamentet. Det skriver Europaportalen. Omröstningen innebär att Sverige får behålla sina 20 mandat, medan Österrike förlorar ett av sina 19.

EU-parlamentet har tre ledamöter fler än vad Lissabonfördraget anger. När Kroatien i juli blir medlem i unionen ökar antalet ledamöter till 766 – 15 fler än Lissabonfördragets stadgar. Därför måste några medlemsländer avstå ett antal parlamentsplatser efter EU-valet 2014.

”Det är glädjande att ett långt och hårt arbete för att säkra Sveriges 20 mandat i Europaparlamentet nu gett utdelning”, säger parlamentarikern Gunnar Hökmark, M, i ett uttalande.

EU-parlamentets beslut måste godkännas av samtliga medlemsländer.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

EU
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.