Sverige dömt i Europadomstolen

SKATTDOM2007-02-07

Svenska staten döms att betala 2 000 euro i skadestånd till en man från Orsa, därför att hans skatteärende tog för lång tid att pröva i domstol.

I maj 1996 avslog skattemyndigheten mannens yrkade ränteavdrag. Dessutom påfördes han ett skattetillägg på 147 000 kronor. Mannen begärde att beslutet skulle omprövas, men skattemyndigheten stod fast vid sitt beslut.

Han överklagade först till länsrätten och därefter till kammarrätten. Först sex år efter det första beslutet avslog kammarrätten hans överklagande och ett år senare, år 2003, nekade Regeringsrätten honom prövningstillstånd.

Mannen anmälde svenska staten till Europadomstolen och hävdade att den utdragna handläggningen stred mot Europakonventionens bestämmelser att man har rätt att i rimlig tid få sin sak rättsligt prövad. Han krävde närmare två miljoner kronor i skadestånd för ekonomisk skada och ytterligare 4,5 miljoner i ideellt skadestånd.

Europadomstolen slår fast att handläggningen i de svenska domstolarna har tagit för lång tid. Ärendet var inte särskilt komplicerat och den klagande mannen kan inte lastas för några förseningar, konstaterar domstolen. Dessutom har målet rört en ansenlig summa pengar för en enskild person.

Däremot kan inte domstolen se något samband mellan den utdragna skatteprocessen och mannens krav på ekonomiskt skadestånd. Därför åläggs staten att betala ett ideellt skadestånd med 1 500 euro och ytterligare 500 euro som ersättning för rättegångskostnader.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Rättsväsende EU
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA