TBV-kontor hotas

UNDERSKOTT2003-12-02

Tjänstemännens studieförbund TBV dras med ekonomiska underskott och kan tvingas att dra ned på verksamhet och personal.

– Under våren backade ett par kunder ur, och det påverkar drastiskt resultatet för i år, säger STs kanslichef Gunnar Johanson, som sitter i TBVs styrelse.
Men problemen beror inte bara på sådana enstaka händelser.

TBV har höga kostnader för lokaler som behövdes för den omfattande arbetsmarknadsutbildningen under 90-talets krisår, men som nu utnyttjas dåligt.

Man har också svårigheter att upprätthålla utbildningsvolymen på vissa små avdelningskontor.

– Det är svårt att ha enmanskontor med utbildningar inom fem verksamhetsområden, förklarar Gunnar Johanson.

De fem områdena är yrkesutveckling, arbetsmarknad, medlemsförbund, akademien samt ungdom & kultur.

Kanske man måste avveckla något område helt och koncentrera sig på det som ger plus, resonerar Gunnar Johanson.

Hur stort årets underskott blir är oklart, och inga beslut har fattats om nedläggning av kontor. Men det är inget som utesluts.

– Man måste pröva allt som kan säkra att ekonomin går runt. Och TBV har en väldigt liten del av utbildningsmarknaden i norra Sverige. Men det är en både politisk och ekonomisk fråga.

Fakta/TBV

  • Cirka 40 lokala avdelningskontor
  • Nio medlemsförbund, däribland ST
  • Cirka 270 fast anställda, omkring 7 000 lärare/kursledare

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Övrigt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA