Tillsyn och utveckling separeras

SKOLVERKET2003-12-09
Skolverket delas upp i två olika myndigheter. En myndighet för tillsyn och en myndighet för utveckling.
Av:  Christian Örjestål

Genom att skilja på skolverkets uppdrag för kontroll och utveckling hoppas utbildningsminister Thomas Östros att kvalitén i skolan ska öka.

Dagens system, där Skolverket ansvarar både för statens tillsyn och för skolornas verksamhet, har mött kritik tidigare. Riksdagens revisorer skrev senast i april en rapport där de konstaterade att Skolverkets två uppdrag inte är förenliga. Revisorerna poängterade även att tillsynsfunktionen behöver stärkas kraftigt.

Det innebär att skolverkets roller ska renodlas. En myndighet, som går under arbetsnamnet Skolutvecklingsmyndigheten, ska arbeta med skolutvecklingsfrågor som resursfördelning och kompetenshöjning. Den andra myndigheten behåller namnet Skolverket och ska uteslutande arbeta med tillsyn och utvärdering av skolan.

Skolverkets nya roller tas upp i regeringens utvecklingsplan för skolan. Beslutet om utvecklingsplanen är taget – nu ska riksdagen bestämma om de ekonomiska anslagen till de två olika myndigheterna.

Bland personalen på Skolverket är det många som går i ovisshet. Ingen vet vad uppdelningen kommer att innebära. Om de får behålla jobben, tvingas flytta eller om det blir fråga om nyanställningar? Frågorna är många, svaren få.

– Just nu vet vi faktiskt ingenting mer än att Skolverket ska delas upp i två myndigheter. Vi vet till exempel inte om en ökad fokusering på tillsyn kommer att innebära att utvecklingsmyndigheten minskas. Det känns osäkert, säger Birgitta Johansson, vice ordförande för ST vid Skolverket.

Lärarförbundet har i en kommentar till förslaget poängterat att ordentliga sanktionsmöjligheter måste finnas mot de kommuner som inte tar itu med brister inom skolan.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Övrigt
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.