Toppmöte bakom EU-konstitution

EU2006-06-16

Senast hösten 2008 bör EU ha infört den nya EU-konstitutionen. Det förklarade EUs stats- och regeringschefer under toppmötet i Bryssel.

Diskussionen handlade om hur EU ska gå vidare efter ett år av tankepaus, sedan den konstitution som föreslagits förkastats i två folkomröstningar i Frankrike och Nederländerna.

Toppmötet var överens om att sammanställningar från alla nationella diskussioner om EU-konstitutionen ska överlämnas till EUs stats- och regeringschefer när de möts om ett år igen, i juni 2007. Då ska också den franska och den holländska regeringen ha lämnat besked om hur de vill gå vidare, sedan deras folk sagt nej till EU-konstitutionen våren 2005.

Under 2007 ska alltså EU-länderna bestämma om de ska gå vidare med den föreslagna konstitutionen, eller om den ska förändras eller bytas ut helt. Hösten 2008 bör besluten om de nya reglerna vara fattade, i god tid innan nästa val till Europaparlamentet i juni 2009.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

EU
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA