Tre tysta minuter när EU tar krafttag för Asien

NYHET2005-01-04

Den Europeiska kommissionen har lovat att bidra med 23 miljoner euro till de krisdrabbade områdena i Asien. Pengarna går till Unicef och humanitära organisationer som Röda korset. Och i morgon kommer tre tysta minuter att hållas i hela EU.

Av:  Christian Örjestål

Fram till och med torsdagen reser kommissionären för bistånd, Louis Michel, runt i regionen för att skapa sig en bild av var ytterligare hjälp bör sättas in. Kommissionen har avsatt totalt 30 miljoner euro för bistånd till det krisdrabbade området.

Vid en presskonferens på nyårsaftonen sa Louis Michel: ”Vårt mål är att ha ett rullande program utifrån konkreta önskemål från humanitära frivilligorganisationer, Röda korset och FN.”

Han betonade att det är viktigt att länderna även får hjälp med att återställa och återuppbygga drabbade områden. ”Erfarenheten från andra katastrofer visar att medan humanitär hjälp kommer fram snabbt är man ofta alltför långsam med att skicka hjälp för att återställa och återuppbygga”.

I morgon, onsdagen den 5 januari klockan 12.00, hålls tre tysta minuter i EU-länderna för att hedra offren för flodvågen. Länder och invånare uppmanas flagga på halv stång. Kommissionen uppmanar även EUs medlemsländer att generöst bidra med pengar till de överlevande och de områden som drabbats.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA