Utredare vill dela verket

PRV2003-12-03

Patent- och registreringsverket, PRV, går inte att styra med sin nuvarande organisation. Bolagsavdelningen i Sundsvall bör därför göras om till en självständig myndighet, enligt en utredning.

Det har varit några turbulenta år för PRV. I slutet av 90-talet utlokaliserades varumärkesavdelningen från Stockholm till Söderhamn men nästan inga anställda följde med i flytten. Kompetenstappet ledde till dramatiskt förlängda handläggningstider. På bolagsavdelningen i Sundsvall satsade man vid samma tid 300 miljoner kronor på ett misslyckat dataprojekt.

Hösten 2000 lät regeringen ett konsultföretag granska myndighetens vacklande ekonomi och långa handläggningstider. Granskningen följdes upp med en utredning av förre landshövdingen Gunnar Björk. Han har nu kommit till samma slutsats: PRV bör delas upp i två självständiga myndigheter med ansvariga styrelser.

Det främsta skälet är att ledningen i Stockholm haft svårt att styra bolagsavdelningen i Sundsvall med dess väsensskilda verksamhet. Den lokala ledningen har agerat självständigt och det har vuxit fram en egen myndighetskultur på avdelningen. Exempelvis sidsteppades styrelsen i Stockholm under arbetet med det sedermera havererade dataprojektet.

Gunnar Björk anser också att de två nya myndigheterna ska ha styrelser med fullt ansvar, till skillnad mot dagens PRV. Med fullt styrelseansvar blir det lättare att rekrytera ledamöter med gedigen näringslivserfarenhet, bedömer han.

PRVs ledning hävdar dock att organisationsstrukturen inte varit avgörande för myndighetens problem och pekar på fördelar med ett sammanhållet PRV.

Inom ST-avdelningen är meningarna delade angående förslaget.

– Personligen tycker jag att utredningen tittat för lite på vad som hänt efter 1999, säger avdelningsordförande Görel Johansson. Men en ny myndighet för bolagsfrågor skulle nog kunna arbeta effektivare och det är ju till nytta för våra kunder. Och som medarbetare kanske man kommer närmare besluten.

– Men en nackdel för oss internt i facket är att vi måste dela upp oss i två avdelningar.

Fakta/PRV
PRV har fyra avdelningar på tre orter: patentavdelningen och uppdrags- och serviceavdelningen i Stockholm, varumärkesavdelningen i Söderhamn och bolagsavdelningen i Sundsvall. Myndigheten har cirka 950 anställda. Ungefär hälften arbetar på bolagsavdelningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Övrigt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA