Annons:
Fadime Kavak, tvåa från vänster, och andra representanter från den fackliga centralorganisationen för offentliganställda, Kesk, demonstrerar till stöd för den fängslade författaren Aslı Erdoğan utanför kvinnofängelset i Istanbul.Bild:Alexandra Howland
Turkiet
Nyhet
AVTomas Thorén0 kommentarerTyck till!

»Offentliganställda uppmanas att ange kolleger«

I Turkiet har utrensningarna av statsanställda efter kuppförsöket i juli i år fortsatt. Nu har mer än 115 000 anställda drabbats. Situationen sätter hård press på den fackliga organisationen Kesk, som försöker stödja sina medlemmar.

Hatice, som egentligen heter något annat, har arbetat som forskare och lärare vid turkiska universitet i 22 år. Hon berättar att hon varje vecka bläddrat igenom de långa listorna med namn på utrensade i Turkiets statliga tidning för officiella kungörelser:

– När jag plötsligt fick syn på mitt namn fick jag hjärtat i halsgropen.

Tidningen har blivit en skräckfylld läsning för offentlig­anställda i Turkiet. Sedan kuppförsöket i somras har mer än 115 000 personer namngetts i tidningen, vilket betyder att de fått sparken eller stängts av från jobbet. När Pub­likt i augusti rapporterade om utrensningarna trodde alla att de i stort sett var över, men sedan dess har nya listor med namn publicerats i flera omgångar.

– Vi ser inget slut på utrensningarna. De fortsätter med oförtruten kraft och alla som inte är uttalade supportrar av regeringen är rädda för att drabbas, säger Hatice.

Regeringen hävdar att de utrensade har kopplingar till förbjudna organisationer, den religiösa Gülenrörelsen eller kurdiska PKK. Men de utrensade får själva inte veta varför de blivit av med jobbet. Den turkiska fackförenings­rörelsen är djupt kritisk till utrensningarna.

– Offentliganställda uppmanas att ange kolleger som sympatiserar med förbjudna organisationer. Många ska ha rensats ut enbart på grund av an­giverier. Det är otillräckligt och skapar ett otäckt klimat, säger Fadime Kavak, talesperson för de offentliganställdas centralorganisation Kesk i Istanbul.

Hatice känner igen sig i beskrivningen.

– Jag har inte fått någon förklaring till varför jag sparkades. Mina överordnade har aldrig uttryckt att det har varit några problem med min prestation som anställd. Plötsligt är mer än 20 års karriär över eftersom mitt namn stod på en lista. Det är så godtyckligt, säger hon.

I några enstaka fall har de som stängts av från jobbet kunnat gå tillbaka till sina arbetsplatser. En av dem är tjänstemannen Nazife Bayrak Tozu, som Pub­likt skrev om i augusti.

– Jag är så klart väldigt lättad över att vara tillbaka på jobbet, det är en upprättelse. Men processen har varit ett totalt mysterium. Jag vet inget om varför jag fick komma tillbaka eller varför jag först blev avstängd, säger Nazife Bayrak Tozu.

Fadime Kavak tror att utrensningarna kommer att lämna djupa spår i förhållandet mellan arbetsgivare och arbets­tagare i Turkiets offentliga sektor.

– I skuggan av utrensningarna ser vi hur de anställdas rättigheter snabbt urholkas. Vi ser bland annat hur anställningar genom underleverantörer med otrygga villkor ökar, säger hon.

Medlemmar i Kesk-anslutna fack­förbund har drabbats hårt av utrensningarna. Bland de tusentals som förlorat jobben finns också flera personer i orga­nisationens ledning.

– Organisationen har tagit mycket stryk ekonomiskt på grund av det juri­diska och ekonomiska stöd vi erbjuder drabbade medlemmar. Samtidigt förlorar vi medlemmar och märker att en del är rädda för att komma till våra mani­festationer, säger Fadime Kavak.

Men hon vägrar ge upp hoppet och tillägger att det fackliga engagemanget aldrig har känts så viktigt som nu.

– Utrensningarna har orsakat många mänskliga tragedier och det är många som mår mycket dåligt. Solidariteten mellan kolleger har bokstav­ligen räddat livet på vissa. Vi kommer aldrig att ge upp kampen, säger Fadime Kavak.

Utrensningar kom efter kuppförsök
  • 15 juli försökte delar av militären gripa makten i Turkiet. Omkring 240 personer dödades.
  • Turkiets regering pekar ut den muslimska predikanten Fethullah Gülen och hans anhängare för att ligga bakom kuppen.
  • Mer än 115 000 statsanställda har tagits ur tjänst på grund av misstänkt samröre med Gülenrörelsen eller kurdiska PKK.
Bli den första att tycka till!
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsbelastningen är ohälsosam i flera av Arbetsförmedlingens regioner. Det kan bli aktuellt med en nationell anmälan. ”Vi har lämnat vår bedömning av läget till arbetsgivaren. Nu är det upp till dem att bemöta den”, säger nationella huvudskyddsombudet Mattias Gustafsson till Publikt.
POLISENNyhetPolisen i Fyrbodal, region väst, har haft ett vinlotteri för personal och chefer varje torsdag i lunchmatsalen, enligt en tillbudsanmälan. Nu sätter ledningen stopp för lotteriet. ”Det är inte särskilt lämpligt och då får vi sluta med det”, säger gruppchef Sten-Anders Jakobsson till Publikt.
UpphandlingNyhetAntalet anbudsgivare per offentlig upphandling ökar för första gången sedan 2012, och andelen överklagade upphandlingar minskar för fjärde året i rad. Det visar statistik från Upphandlingsmyndigheten.
På jobbet: lönerPå jobbetDet är lätt att känna sig illa behandlad om kolleger med samma arbetsuppgifter tjänar betydligt mer. Men det är svårt att slå fast vad som är rätt lön. Så förbered dig väl med goda argument.
ArbetsmarknadNyhetPolariseringen ökar på svensk arbetsmarknad. Antalet sysselsatta med höga löner och antalet med låga löner ökar, medan mellanskiktet minskar, visar en rapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU.
SOCIALFÖRSÄKRINGNyhetVarje år betalar det svenska välfärdssystemet ut runt 18 miljarder kronor på felaktiga grunder, enligt en rapport från en statlig delegation. Oftast beror det på att de uppgifter som utbetalningsbesluten grundas på inte stämmer, skriver delegationen.
DigitaliseringNyhetGenom att bygga upp en förvaltningsgemensam digital infrastruktur för informationsutbyte kan staten enligt regeringen spara miljarder. Myndigheten för digital förvaltning, Digg, har därför fått två nya uppdrag på området.
JämställdhetNyhetSkogsstyrelsen stoppar alla inköp från motorsågstillverkaren Stihl, skriver Dagens Nyheter. Anledningen är att företaget använder en kalender med lättklädda kvinnor i sin marknadsföring.
ArbetsmarknadNyhetSex av tio vill kunna vidareutbilda sig på distans och fyra av fem funderar på att byta yrke, visar en enkätundersökning bland yrkesaktiva över 35 år. En av tre av de tillfrågade vill jobba till 67 år eller längre.
SkatteverketNyhetSkatteverkets och Kronofogdens anställda får i år presentkort i julklapp av sina arbetsgivare. Nu skriver Expressen att företaget som levererat presentkorten har skatteskulder på 1,6 miljoner kronor och hotas av konkurs.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn intagen på en anstalt i mellersta Sverige menar att Kriminalvården har lämnat ut personuppgifter om hans besökare. När hans flickvän ringde för att boka besökstid fick hon till svar att tiden redan var bokad av en annan flickvän, enligt en anmälan till Justitieombudsmannen, JO, som nu vill att Kriminalvården yttrar sig.
FÖRSÄKRINGSKASSANNyhetDet finns inget stöd för att Försäkringskassans ärenden som gäller arbetsskadeförsäkringen skulle skötas olika beroende på vilket kön den sökande har, enligt en rapport från Inspektionen för socialförsäkringen, Isf. Däremot finns det ett antal riskmoment som skulle kunna leda till ojämställd handläggning.
ArbetsrättNyhetPolisen Peter Springare har efter en förlikning fått 766 080 kronor av Polismyndigheten för att lämna sin anställning, uppger Expressen. Den omdebatterade polisen lämnade anställningen sista november.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsförmedlingens region syd anmäls till Arbetsmiljöverket, med motiveringen att det inte är möjligt för de anställda att klara av uppdraget längre. ”Vi har blivit av med ofantligt mycket personal och de som är kvar har oförändrade arbetsuppgifter”, säger huvudskyddsombudet Dan Ribbenborg till Publikt.
IntegritetNyhetAnvändningen av hemliga tvångsmedel fortsätter att öka. Det redovisar regeringen i en skrivelse till riksdagen. Tvångsmedlen används främst vid brottstyperna narkotikabrott, narkotikasmuggling och våldsbrott.
ArbetsmarknadNyhetRedan från 40-årsåldern är åldersdiskriminering vanlig på den svenska arbetsmarknaden, enligt en rapport från Delegationen för senior arbetskraft. Samtidigt skriker arbetsmarknaden efter arbetskraft.
KorruptionNyhetRegeringen planerar att ta fram en nationell handlingsplan mot korruption. Planen ska ta ett mer samlat grepp om förekomsten av korruption med utgångspunkt i de problem och utmaningar som är specifika för Sverige.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetÄven om det borde ha skett för länge sedan är regeringens besked om att Arbetsförmedlingens omstöpning skjuts upp ett år goda nyheter, anser STs avdelningsordförande Fredrik Andersson. ”Man har gått för fort fram utan att ha en tydlig målbild”, säger han till Publikt.
ArbetsförmedlingenNyhetOmstöpningen av Arbetsförmedlingen skjuts upp i ett år, meddelar regeringen i dag. Och reformen kommer inte, som januariavtalet fastslagit, att baseras på lagen om valfrihetsystem, LOV.
ArbetsförmedlingenNyhetRiksrevisionen ska djupgranska Arbetsförmedlingens arbete med äldre arbetslösa. Syftet är att klargöra om regeringens och Arbetsförmedlingens styrning är ändamålsenlig för ett längre arbetsliv.
spårtrafikNyhetNya uniformer har gett personalen på Pågatågen stora problem, eftersom de ger starka stötar. Efter en anmälan till Arbetsmiljöverket anser skyddsombudet Therese Nilsson att arbetsgivaren äntligen tar frågan på allvar.
DigitaliseringNyhetÖkad automatisering i förvaltningen och en mer kostnadseffektiv modell för digitalisering av förvaltningsgemensam infrastruktur ska utredas av Myndigheten för digital förvaltning, Digg, Lantmäteriet och Ekonomistyrningsverket, ESV.
Hot och våldNyhetDet ska i fortsättningen finnas färre personliga uppgifter på offentliganställdas tjänstekort. Syftet är enligt regeringen att minska tjänstemännens utsatthet.
HögskolanNyhetEn statlig utredning avråder från att införa regler om att avslöjat fusk vid antagning till högskolan ska leda till att studenten förlorar sina betyg. Att återkalla betygen skulle vara en oproportionerligt ingripande åtgärd, anser utredningen.
ArbetsförmedlingenNyhetMaria Mindhammar blir ny generaldirektör för Arbetsförmedlingen. Hon kommer närmast från tjänsten som överdirektör på myndigheten. "En viktig uppgift nu är att skapa arbetsro", säger hon.
ArbetsdomstolenNyhetST förlorade mot Linnéuniversitetet i Arbetsdomstolen. Rätten slår fast att två år är 730 dagar vilket medför att en visstidsanställning enligt lagen går över till tillsvidareanställning dag 731. Det får till följd att STs medlem, med 730 dagars anställning, inte har rätt till tillsvidareanställning.