10 000 avstängda åter till jobbet

TURKIET2017-02-10

I Turkiet har mer än 10 000 offentliganställda fackmedlemmar som varit avstängda från sina jobb fått komma tillbaka till sina arbetsplatser, skriver Arbetet Global. Enligt myndigheterna är de fortfarande misstänkta för terrorbrott.

Efter den misslyckade statskuppen i somras stängde turkiska staten av tiotusentals offentliganställda från sina jobb för misstänkt samröre med kuppmakarna. Nu har turkiska regeringen backat efter tusentals stämningar från de offentliganställdas fackliga centralorganisation Kesk, skriver Arbetet Global. Det gäller främst medlemmar i lärarfacket Egitim-Sen.

Bara i Diyarbakir i turkiska Kurdistan stängdes drygt 4 400 lärare av från sina jobb. Det var mer än varannan av Egitim-Sens medlemmar i staden. Enligt lagen får en anställd inte vara avstängd längre än tre månader i avvaktan på en brottsutredning. Därför får de avstängda lärarna nu komma tillbaka till sina arbetsplatser, trots att brottsmisstankarna kvarstår, skriver tidningen.

Anklagelserna mot dem rubriceras som ”terrorverksamhet” och går tillbaka till en manifestation nästan två år före kuppförsöket, då facket protesterade mot att inbördeskriget mellan regeringsstyrkorna och kurdiska PKK flyttat in i städerna.

”Vi fick nog när många av våra elever sköts till döds av militären sedan de brutit mot reglerna kring utegångsförbudet som pågick i flera månader. Det gällde våra barns, våra elevers, liv. Det var fackets skyldighet att säga ifrån. Inga åklagare i landet kommer att kunna framställa en fredsmanifestation som terrorverksamhet”, säger Egitim-Sens lokala ordförande Havva Karahanci till Arbetet Global.

Totalt har mer än 100 000 offentliganställda blivit avstängda, och det är fortfarande långt ifrån alla som får sina jobb tillbaka. Många fackligt aktiva har drabbats av yrkesförbud, som kan komma att bli livslångt, skriver tidningen. Kesk har överklagat alla beslut om yrkesförbud till såväl lokala förvaltningsdomstolar och författningsdomstolen i Ankara som till Europadomstolen i Strasbourg.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA