Antalet fall ökar i Europadomstolen

MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER2017-01-31
Antalet anmälningar till Europadomstolen ökar efter ett par års nedgång, uppger Europaportalen. Vid Europadomstolen avgörs brott mot Europeiska konventionen om de mänskliga rättigheterna.

Enligt domstolens årsrapport för 2016 har antalet ärenden  ”ökat avsevärt” jämfört med de två föregående åren då antalet sjönk. Ökningen beror till stor del på ett ökat antal anmälningar från tre länder – Ungern, Rumänien och Turkiet, skriver Europaportalen. I de två förstnämnda handlar det främst om anmälningar mot förhållanden i ländernas fängelser, medan det i Turkiet handlar om att mer än 5 000 klagomål kommit in efter den misslyckade statskuppen.

Totalt fick Europadomstolen in mer än 53 000 anmälningar om brott mot de mänskliga rättigheterna under 2016. Det är en ökning med en tredjedel jämfört med året innan. Från Sverige kom 138 anmälningar under 2016. Under året avgjordes drygt 1 000 ärenden genom domar i Europadomstolen. Av dem berörde fem Sverige och i fyra av fallen var domen fällande, skriver Europaportalen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.