100 000 statsanställda godtyckligt utrensade

TURKIET2017-05-22
Enligt en ny rapport från Amnesty international har mer än 100 000 personer inom den offentliga sektorn i Turkiet blivit godtyckligt avskedade efter kuppförsöket. Deras möjligheter att försörja sig är små.

Efter kuppförsöket i juli förra året har över 100 000 personer inom den offentliga sektorn avskedats på godtyckliga grunder. Dessa avskedanden har haft en katastrofal inverkan på deras liv och på deras möjlighet till försörjning, skriver Amnesty international i sin rapport.

Tillslagen från den turkiska regimen har drabbat ett stort antal människor, och de har inte bara förlorat sina jobb, de har också fått sitt yrkesliv och sina familjeliv förstörda. Tiotusentals läkare, poliser, lärare, akademiker och soldater har klassats som ”terrorister” och bannlysts från den offentliga sektorn.

”Genom att ha blivit stämplade som terrorister och fråntagna möjligheten till försörjning har en stor andel människor i Turkiet inte längre möjlighet att fortsätta sina yrkeskarriärer och de har dessutom fått alternativa möjligheter att försörja sig på stoppade”, skriver Amnestys Turkietresearcher Andrew Gardner i ett pressmeddelande.

Rapporten bygger på mer än 60 intervjuer som gjorts i Ankara, Diyarbakir och Istanbul, hälften av dem med personer som själva blivit avskedade. Alla intervjuade vittnar om avsaknaden av stöd från sociala instanser och att de tvingas leva på sparade pengar, förlita sig på stöd från vänner och släkt, försöka hanka sig fram med hjälp små bidrag från sina fackförbund eller genom att jobba ”svart” med till exempel städning.

Många som fått sparken är förbjudna att arbeta privat i yrken som regleras via staten, som till exempel yrken inom rättsväsende och utbildning. På samma sätt är sparkade militärer och poliser förbjudna att hitta liknande arbeten inom den privata sektorn, skriver Amnesty international.

Den som blivit av med jobbet har också fått sitt pass återkallat, vilket har omöjliggjort chansen att få ett arbete utomlands.

”Att stänga av 100 000 människor från att jobba kan liknas vid en slags professionell utplåning i en massiv skala och är tydligt en del i en större politisk utrensningsaktion mot verkliga eller upplevda politiska motståndare”, skriver Andrew Gardner.

Amnesty kräver att myndigheterna omedelbart upphör med de godtyckliga avskedandena, och att alla de som inte är skyldiga till att ha gjort något fel ska återanställas. De som blivit avskedade måste få möjlighet att överklagan för att kunna rentvå sina namn, bli kompenserade och kunna återvända till sina karriärer.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.