600 gripna efter fackliga protester

TURKIET2018-09-18
600 turkiska byggarbetare greps av säkerhetsstyrkor i samband med protester mot farlig arbetsmiljö vid ett flygplatsbygge, skriver Arbetet. 160 av de gripna ska nu ha försatts på fri fot.

Turkiet har återkommande fått kritik från den internationella fackföreningsrörelsen för kränkningar av fackliga rättigheter, vilket Publikt tidigare rapporterat om.

De nu gripna turkiska byggarbetarna deltog i en protestaktion i förra veckan, riktad mot arbetsrelaterade dödsfall och undermåliga arbetsförhållanden i samband med byggnationen av en ny flygplats i Istanbul. När säkerhetsstyrkor försökte slå ner protestaktionen omhändertogs 600 av de protesterande, skriver Arbetet.

Flygplatsbygget i Istanbul sysselsätter cirka 35 000 personer, och enligt officiell statistik har hittills 27 byggnadsarbetare förlorat livet på flygplatsområdet under byggtiden. Det verkliga antalet kan vara betydligt större, skriver Arbetet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.