Den bistra sanningen om arbetslinjen

DEBATT: ARBETSLÖSHET2010-02-09

En attitydförändring måste till när det gäller de långtidsarbetslösa, en grupp som systematiskt utsätts för kränkande särbehandling, skriver Patrik Wikström.

Om intentionen och målet med den så kallade tredje fasen i jobb- och utvecklingsgarantin bygger på regeringens arbetslinje och att männi­skor med arbetsförmåga inte ska leva på skattebetalarnas pengar, borde Arbetsförmedlingens primära uppdrag vara att säkerställa en snabb omställning till arbete. Enligt alliansregeringen ska det löna sig att arbeta. Därför blir den uppen­bara frågan: Gör det verkligen det? Svaret blir jakande om du har en formell anställning, men för den arbetslöse blir svaret nekande, eftersom denne är hänvisad till den tredje fasen i jobb- och utvecklingsgarantin. Den här fasen har gått ifrån att inledningsvis kallas för en typ av samhällsnyttig tjänst till att helt enkelt handla om att bara erbjuda sysselsättning.

I den tredje fasen kan den arbetssökande bli hänvisad till praktikplatser som ligger långt ifrån den arbetssökandes utbildning och tidigare arbetslivserfarenheter. Med tanke på utformningen av den tredje fasen så går det verkligen att ifrågasätta värdet av en färsk referens och meriter från en så kallad samhällsnyttig tjänst. Denna samhällstjänst kan i praktiken innebära att en person med högskoleutbildning blir tvungen att plocka skräp på något lager. För en långtidsarbetslös i den tredje fasen är det tydligen inte heller första prioritet att söka riktiga arbeten på den reguljära arbetsmarknaden eftersom åtgärden är utformad som en heltidssysselsättning.

Det är heller inte förvånande att det uppstår inlåsningseffekter, eftersom det i flera fall har visat sig att Arbetsför­medlingens handläggare slutar att upp­rätthålla kontakten med den arbets­sökande när han eller hon väl är utplace­rad på en praktikplats. På grund av att den arbetssökande inte har tillräckligt med avsatt tid att söka arbete och hålla kontakt med presumtiva arbetsgivare på den reguljära arbetsmarknaden förstärks inlåsningseffekten ytterligare. Arbetsförmedlingens handläggare bidrar alltså inte till att infria alliansregeringens mål med att säkerställa en snabb omställning till arbete för den arbetssökande.

Arbetslösa är inte en enhetlig grupp där alla individer har samma egenskaper och svårigheter. Det finns en utbredd skepsis i samhället mot gruppen långtidsarbetslösa. Därför måste det till en attitydförändring – och ansvaret för denna måste ligga hos politikerna. De arbetslösa ska inte straffas för att de inte har lyckats med sina ansträngningar för att få ett arbete. De långtidsarbetslösa är rättslösa eftersom gällande lagstiftning och kollektivavtal endast gäller för arbetsmarknadens parter, det vill säga arbetstagare och arbetsgivare. Långtidsarbetslösa som befinner sig i den tredje fasen på svensk arbetsmarknad subventionerar arbetsgivarnas lönekostnader genom sin egen ersättning, samt genom att arbetsgivarna får cirka 5 000 kronor per månad för att ta emot den arbets­sökande. Det gynnar verkligen arbetsgivarna som på ett »lagligt« sätt kan utnyttja välutbildad arbetskraft gratis. Det här är ingenting annat än ett sätt att svindla staten på skattebetalarnas bekostnad.

Det behöver tillsättas en talesperson med stort civilkurage och som är villig att företräda hela gruppen arbetslösa, som systematiskt blir utsatt för kränkande särbehandling på den svenska arbetsmarknaden och i det svenska samhället. För de långtidsarbetslösas skull hoppas jag också att Arbetsförmedlingen verkligen sätter in åtgärder för att leva upp till intentionerna i regeringens arbetslinje när det gäller att verka för en snabb omställning till arbete för den arbetssökande. Arbetsförmedlingen måste även utarbeta effektivare rutiner för att få bättre kontroll över hur skattemedel utbetalas på ett tvivelaktigt sätt till före­tagare som bara utnyttjar systemet för att kunna använda sig av de arbetssökande i den tredje fasen som gratis arbetskraft. Denna moderna livegenskap måste omedelbart upphöra. Arbets­linjens tillämpning för de arbetslösa måste göras mer human.

Patrik Wikström
Örebro

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

ÄMNEN:

Arbetsrätt
Inlagt av fas 3 jobbare (ej verifierad) ons, 02/24/2010 - 17:54
Sedan Aktivitetsgarantin började har vi i aktivitetsgarantin utgjort en gratis arbetskraft, ja tom en arbetskraft som arbetsgivarna får betalt för.( 5000 per person och månad medan den aktiverade får max 680 Kr per 8-timmars arbetsdag före skatt)
Jobb, kallas i fas 3 en sysselsättning som du får bidrag av staten för pengar som du betalt in med din skatt när du jobbade.
De här s.k. aktiviteterna/sysselsättning gör vad de kan för att ytterligare försämra en svag arbetsmarknad. Vilken arbetsgivare vill betala löner om han kan få gratis arbetskraft, den ene arbetslöse efterträder den andra. Nu tar man in praktikanter och får ersättning för dem istället.

Regeringen har i princip slagit ihjäl arbetsmarknaden för de över 40 år. De anställs inte utan får en praktikplats och företagen jublar.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA