Jag är stolt över vad vi gjort

DEBATT: FLYKTINGAR2009-09-29

”De berättelser jag fick höra från flyktingar i Amman under mitt besök i maj var omskakande och tragiska och knappast del av någon pr-strategi” , skriver migrationsminister Tobias Billström med anledningen av Carolina Jemsbys krönika i förra numret av ST Press.

Vidarebosättning – mottagande av kvotflyktingar – spelar stor roll, i synnerhet för dem som inte har resurser att lämna flyktingläger eller länder på egen hand, de som är mest sårbara och utsatta. Det stämmer att 138 irakier togs ut för vidarebosättning under det arbete Migrationsverket utförde i Amman i maj, av totalt 200 som var målet. Resterande antal, 62 stycken, har Migrationsverket på rekommendation från FNs flyktingkommissariat omfördelat och i stället tagit ut från tre flyktingläger på gränsen mellan Syrien och Irak, varav det ökända Al Tanf är ett.

Totalt tar Sverige för 2009 ut 800 irakiska flyktingar från Iraks närområde, vilket lett till att de tre lägren nu kommer att kunna stängas. Det är något att vara stolt över. Men i stället verkar det för Carolina Jemsby vara mer intressant att få de 138 att framstå som ett misslyckande.

Mitt besök i Amman gav en bra bild av det svåra arbete som handläggare på Migrationsverket och FNs flyktingkommissariat, UNHCR, utför och vilken desperation och utsatthet som finns hos alltför många människor. De berättelser jag fick höra från flyktingar i Amman under mitt besök i maj var omskakande och tragiska och knappast del av någon pr-strategi. Menar Jemsby att de journalister från Sydsvenskan, Kyrkans Tidning, SVT och SR som bevakade besöket saknar yrkesmässig integritet eller kompetens att bedöma vad som är pr och vad som är allmän­intresse?

Besöket syftade också till att sprida kunskap inom EU om vidarebosättning, som Sverige deltagit i under 50 år tillsammans med UNHCR. Vi vill att fler medlemsstater ska skaffa sig en flyktingkvot, vilket bidrar till att fler får skydd. Därför var också representanter från Cypern och Tjeckien med under besöket.

Carolina Jemsbys idealbild av en minister tycks vara någon som sitter bakom ett skrivbord och signerar papper. Jag tvingas meddela att jag inte har några ambitioner att uppfylla den bilden.

Tobias Billström (M)
Migrationsminister

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA