Kriminalvården vill ha mer pengar

KRIMINALVÅRDEN2010-03-03

Trots att Kriminalvården dragit i nödbromsen när det gäller utbyggnadsplaner behöver myndigheten årligen drygt 600 miljoner kronor mer än regeringen anvisat de närmaste åren.

Kriminalvården kommer de närmaste åren att fokusera på att behålla klientverksamheten på samma nivå som i fjol. Det framgår av det budgetunderlag som lämnats till regeringen. För att dra ner på kostnaderna har alla planer på att bygga nya anstalter lagts i malpåse, samtidigt som vissa befintliga anstalter kommer att avvecklas.

Trots besparingarna begär Kriminalvården en ökad ram för åren 2011-2013 med över 600 miljoner kronor jämfört med vad som anvisades i budgetpropositionen i höstas.

I ett pressmeddelande säger generaldirektör Lars Nylén att man framför allt vill prioritera arbetet med skola, behandlingsprogram och arbete för de intagna. Alla lokalförsörjningsprojekt där byggnationerna ännu inte startat kommer att frysas. Däremot slutförs de byggprojekt som nästan slutförts, som till exempel de nya häktena i Helsingborg, Sollentuna och Göteborg.

”Det ekonomiska utrymmet räcker inte för en expansion. Sammantaget innebär våra åtgärder ett kapacitetstak på drygt 7 000 platser på häkten och anstalter under 2010 och 2011”, säger Lars Nylén.

Så sent som i februari redovisade myndigheterna i rättskedjan i en gemensam prognos att det kommer att behövas 1 000 fler platser i anstalter och häkten fram till år 2013.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA