Jämtar kräver byggstart för fängelse

KRIMINALVÅRDEN2010-05-26

I en gemensam skrivelse till regeringen kräver Jämtlands kommuner och landshövding att Kriminalvården och regeringen omedelbart börjar bygga det nya fängelset i Östersund.

I brevet konstateras att Verksmoanstalten har projekterats för 155 miljoner kronor, att mark finns och att planeringen pågått sedan 2005, skriver Östersunds-Posten, ÖP.

”Vi ville visa att det här inte bara är en Östersundsfråga, utan att det är något som hela länet står bakom”, säger Östersunds kommunalråd AnnSofi Andersson, S, till tidningen.

Kostnaden för att bygga Verksmoanstalten med 180 platser och 30 häktesplatser ligger på 1,2 miljarder kronor. Regeringens godkännande är en förutsättning för byggstart. Kriminalvårdens generaldirektör Lars Nylén talar om ett moment 22:

”Problemet är budget och medeltilldelning och att de processerna inte är synkroniserade. Vi kan inte börja bygga om vi inte har ett godkänt hyresavtal. Samtidigt kan vi inte dra på oss ytterligare kostnader när vi i år ligger 300-400 miljoner kronor back och det saknas en miljard i vår budget för 2011”, säger han till ÖP.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA