Ökande stress i Kriminalvården

KRIMINALVÅRDEN2010-04-15

Stressen bland kriminalvårdarna växer i takt med en ökande beläggning. Det visar en enkät som genomförts av fackförbundet Seko.

När Seko i fjol gjorde en undersökning bland sina medlemmar inom kriminalvården uppgav sex av tio att stressnivån ökat det senaste året. Varannan av de tillfrågade ansåg att de var underbemannade. Nu svarar fyra av tio i en ny enkät att arbetsmiljön blivit sämre och en av tre säger att beläggningen ökar, skriver Svenska Dagbladet, SvD.

– Vi är jätterädda för att hamna i samma situation som i början av 2000-talet, säger Sekos förbundsordförande Janne Rudén till tidningen.

Då hade Kriminalvården en omfattande överbeläggning och det förekom att intagna fick hysas in i gymnastiksalar och förråd. I takt med att polis och åklagare får ökade resurser ökar nu antalet intagna igen.

– Man skärper straffskalor och effektiviserar polisen men följer inte upp med vården. Vi kräver att Kriminalvården får mer pengar för att avsluta påbörjade byggprojekt, säger Janne Rudén.

På justitiedepartementet anser man att det inte finns något problem med överbeläggningar:

– Kanske på enstaka platser men inte som helhet, säger justitieministerns pressekreterare Martin Valfridsson till tidningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA