"Inga vardagsrationaliseringar"

KRIMINALVÅRDEN2011-10-14

Samtidigt som debatten om säkerhetsfrågorna rasar inom Kriminalvården förbereder myndigheten sig för besparingar på hundratals miljoner kronor. Men bemanning och personalutbildning får man inte röra, anser ST.

Kriminalvården ska spara 280 miljoner kronor 2012 och ytterligare en halv miljard kronor året därpå.

Tommy Blom, stabschef i Kriminalvården Region Öst, leder en grupp som ska se över alla tänkbara besparingar.

– Det kan vara i stort sett vad som helst: platsutnyttjande, utbildningar eller köpta tjänster. Det är så stora pengar att besparingen inte går att lösa med vardagsrationaliseringar, säger han.

Att det redan skulle finnas en lista över fängelser som ska läggas ned dementerar Tommy Blom.

– Det finns en långsiktig lokalförsörjningsplan inom Kriminalvården. Det kanske är den folk blandar ihop det med.

Per Sunneborn, ordförande i ST inom Kriminalvården, är av den bestämda åsikten att alla besparingar måste ske med bibehållen säkerhet och kompetensutveckling.

– Det har talats om att spara på utbildning, men det är helt fel. Att dra ned på personalens kunskaper är ett dåligt sätt att spara pengar, säger han.

Bemanningen får inte heller vara feldimensionerad, menar Per Sunneborn.

– Personalen ska motsvara säkerhetsbehovet. Bedömningarna av personers farlighet är ju det vi ska vara specialister på. Det är ingenting man kan spara på som jag ser det, säger han.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA