Landskap med utrymme är bra

DEBATT: KONTORSLANDSKAP2011-11-09

Det är fel att kategoriskt såga öppna kontorsmiljöer, anser Ricard Lalander. Med rätt förutsättningar kan de vara en källa till glädje och gemenskap.

Svar på frågan i nummer 12: Hur ska ett bra kontor se ut?

Det är egentligen inte öppna kontorslandskap kontra egna rum som är den intressanta frågeställningen. Det hela handlar ju om att öppna kontorslandskap oftast är trånga miljöer där man sitter för tätt och har en hög ljud­volym. Där har vi det egentliga problemet, som leder till stress och missnöje.

Om alla på Försäkrings­kassan i Borlänge fick ett eget arbetsrum på samma kontors­yta som i dag, då skulle varje rum förmodligen bli mindre än en vanlig toalett. Ljudnivån skulle bli lägre, visst, men vem skulle klara av att jobba i en så trång och hemsk miljö?

På tidigare arbetsplatser har jag suttit i trånga och högljudda öppna kontorslandskap och upplevt det som tidvis mycket stressande, som det också beskrivs i artikeln. På min nu­varande arbetsplats, på Riksgälden, sitter vi däremot i öppna kontorslandskap med förhållande­vis gott om utrymme. Jag kan helhjärtat säga att mitt arbete hade varit svårare, tråkigare och långt mer stressande om jag i stället hade suttit ensam i ett eget arbetsrum. Att sitta med mina kolleger är många gånger inte bara en förutsättning för ett bra jobb, utan också en stor källa till glädje och en fin känsla av gemenskap.

Så, i stället för att kategoriskt såga öppna kontorslandskap borde man se hur mycket utrymme man har, och att det dessutom finns möjlighet att dra sig undan i »tysta rum« vid behov. Det är nog den absolut bästa kontorslösningen för de flesta människor.

Ricard Lalander

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA