Vad har ni gjort för jämställdhet?

DEBATT: JÄMSTÄLLDHET2017-03-28
Åsa Regner svarar kritiker om planerna på en jämställdhetsmyndighet.

I en debattartikel i Publikt nr 3-2017 kritiserar de moderata politikerna Andreas Norlén, Marta Obminska och Gunnar Hedberg planerna på en ny jämställdhetsmyndighet.

Historien visar att många av de frågor som mitt parti har drivit tillsammans med en stark kvinnorörelse, har flera av partierna på den borgerliga sidan varit emot – ändå kallas de i dag svenska värderingar, omfamnas och tas för givna av de flesta. Det är bra! Men det går inte att vara emot alla konkreta förslag när de läggs fram, låta andra göra jobbet och påstå att man själv tagit ansvar.

Regeringen har mottagit flera utredningar som den förra rege­ringen initierade, vilka ger oss ett gediget underlag som visar att det är ett riktigt beslut att inrätta en myndighet. Utredningarna visar att jämställdhetsarbetet måste bedrivas mer långsiktigt och med tydligare styrning än i dag. Fattade beslut måste gå att följa upp.

En organisationskommitté arbetar under 2017 och den nya Jämställdhetsmyndigheten kommer att öppna 2018.

Regeringen gör också det som Alliansen inte gjorde under sina åtta år – vi permanentar den verksamhet som i dag bedrivs vid Länsstyrelsen i Östergötlands län. Jag kan garantera att de överflyttningar av delar av verksamheter som kommer att ske till Jämställdhetmyndigheten kommer att genomföras med största försiktighet och respekt för det arbete som pågår i dag.

Till exempel har Länsstyrelsen i Östergötlands län fortsatt uppdrag att arbeta med frågor om heders­relaterat våld och förtryck till och med utgången av 2020. Mot slutet av perioden ska en utvärdering genomföras och mot bakgrund av utvärderingen ska ett ställningstagande göras om i vilken form verksamheten fortsatt bör bedrivas. Om detta är vi och Liberalerna överens.

Jag måste till Andreas Norlén, Marta Obminska och Gunnar Hedberg ställa frågan: Vilken stor, eller för den delen liten, reform har Moderaterna varit för, som leder till ökad jämställdhet? Ni följer helt enkelt ert partis konservativa tradition. Ni är emot förslag som kan leda till ökad jämställdhet.

Vi som är för jämställdhet är för en myndighet. Vi vet att en myndighet behövs!


Åsa Regnér, barn-, äldre- och jämställdhetsminister, S.

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.