Verkligheten blir en kuliss

DEBATT: FLYKTINGAR2009-09-29

”Men när Tobias Billström drar med sig journalister under besök hos desperata flyktingar och inför kameror ber dem berätta hur de våldtagits, då tycker jag att han missbrukar sin makt”, skriver Carolina Jemsby i ett svar till Tobias Billström.

Carolina Jemsby svarar migrationsminister Tobias Billström:

Tobias Billström skriver själv att 138 flyktingar plockades ut, trots målet på 200 stycken. Det kan bara kallas ett misslyckande.

Och vad jag önskar att minist­rar gav sig ut i verkligheten för att lyssna, begrunda och lära – men utan att ständigt vara åtföljda av journalister och pub­licitet. Jag är också naiv nog att tro att så sker, men på sistone tycks verkligheten ha blivit till en kuliss för politiska utspel.

Kanske allra tydligast då höstbudgetsatsningar presenterades på en skola och en polisstation. Givetvis bevakat av de stora medierna, som gav bilden av en regering på plats i verkligheten. Och givetvis vet journalisterna där, liksom de journalister som var med Tobias Billström under besöket i Amman, varför man bjudits in för att delta.

Att sprida ordet, att ge offentlighet, är liksom varför journalistik bedrivs. Och tror ministern inte att det ska ge pr – nej, då skickas inte inbjudningskorten till redaktionerna.

Billström vill förstås att vi ska se en minister, engagerad och på plats i verkligheten. Det kan säkert vara en sann bild.

Men när Billström drar med sig journalister under besök hos desperata flyktingar och inför kameror ber dem berätta hur de våldtagits, då tycker jag att han missbrukar sin makt.

Det finns inte en irakisk flykting i Amman som i det läget säger nej till migrationsministerns fråga, i alla fall inte om han eller hon samtidigt söker asyl i Sverige. Att tro något annat är sorgligt naivt.

Carolina Jemsby
journalist, fd Afrikakorrespondent

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA