Jonas Nordling är chefredaktör och ansvarig utgivare för nyhetssajten Dagens Arena samt tidigare ordförande för Journalist­förbundet.
Jonas Nordling är chefredaktör och ansvarig utgivare för nyhetssajten Dagens Arena samt tidigare ordförande för Journalist­förbundet.

Jonas Nordling: Ingen mångfald av åsikter utan fri journalistik

KRÖNIKA2020-10-09

Diskussionen om ägarkoncentration inom mediebranschen är stendöd, konstaterar Jonas Nordling, chefredaktör för Dagens Arena, i en gästkrönika. Ägandet har stor betydelse, skriver han – men det allra viktigaste är att ägarna ger utgivarna fria händer.

För 20 år sedan var ägarkoncentration inom mediebranschen en het fråga. Dåvarande kulturminister Marita Ulvskog drev frågan hårt, men tvingades efter några års kamp erkänna sig besegrad. Det känns mycket länge sedan.

I dag har ägandet av svenska medier koncentrerats på ett sätt som bekräftar alla dåtidens farhågor. Men trots att så gott som alla svenska dagstidningar snart tycks vara fördelade mellan Bonniers och Schibsted så är diskussionen om ägarkoncentration stendöd. Vilket på sätt och vis är logiskt.

För även om det ser ut som om vi har två dominerande aktörer inom den kommersiella delen av mediebranschen så vet alla att de som verkligen dominerar inte ens går att finna i Sverige. Även de största svenska mediehus är i händerna på algoritmer de inte kan kontrollera. Hur du beter dig på sociala medier avgör till stor del vilka nyheter du tar del av. Ibland är du medveten om detta, men oftast inte.

Likväl har medieägandet fortfarande en stor betydelse. Du som läser dessa rader är med stor sannolikhet ägare till den tidning där de publiceras. Det är via ditt fackliga medlemskap som du indirekt ser till att ditt förbund har en egen redaktionell verksamhet. Du har antagligen ägnat ytterst lite tid åt att bedöma vikten av detta. När Lärarförbundet häromåret sade upp alla journalister och lade ut sina tidningar på entreprenad var det få medlemmar som reagerade. Och förbundets ledning var inte heller intresserade av att ta reda på vad de tyckte. Resultatet får framtiden avgöra. Men en sak är säker: medlemmar har alltid den fackförbundstidning de förtjänar.

Egentligen är dock inte ägandet av­görande för innehållet. Det är utgivarens riktlinjer som nyhetskonsumenter borde intressera sig mer för. När jag för snart två år sedan blev chefredaktör och ansvarig utgivare på Dagens Arena saknades en policy som beskrev mitt mandat. När jag påpekade detta för styrelsen uppmanades jag att själv skriva ett förslag. Tillsammans med medarbetarna gjorde jag så och styrelsen fastställde sedan dokumentet utan att ändra ett enda komma.

Detta ger mig nu oinskränkt makt att till fullo styra tidningen, trots att jag formellt inte äger den. Enda sättet för styrelsen att påverka innehållet är att ge mig sparken.

Förhoppningsvis har de flesta av mina kolleger på landets redaktioner samma oinskränkta makt. För det är mängden fria utgivare som i slutändan avgör mångfalden av åsikter i vårt samhälle. Även om det förstås inte heller skulle skada med några fler ägare som tror på journalistikens roll även i framtiden.

Jonas Nordling är chefredaktör och ansvarig utgivare för nyhetssajten Dagens Arena samt tidigare ordförande för Journalist­förbundet.

Detta är en krönika. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA