Arbetets musik

KULTUR2003-12-16
Från vallåtar till muzak och radiolyssnande. Arbetets musik är ämnet för årets stora utställning på Arbetets museum.
– Kvinnor och män har haft olika slags arbetssånger, berättar vikarierande informationschefen Felicia Eriksson.
– Männen använde mestadels sången rytmiskt i fysiskt, kollektivt arbete, till exempel när man skulle dra något tungt. Kvinnor sjöng oftare ensamma, mer melodiskt och mer för att underhålla sig själva och andra vid sysslor i hemmet.
Detta är alltså en utställning som går till musik, och för att begränsa ljudspridningen  i den öppna lokalen har man installerat så kallade ljudduschar i taket. När besökaren ställer sig under den konformade ”duschen” sätter musiken eller berättelsen igång.
I industrierna försvann arbetssångerna, bullret dränkte den mänskliga rösten. Men det var fortfarande populärt att sjunga på fritiden. Många arbetarkörer gick så småningom över från renodlade kampsånger till en mer blandad repertoar och flerstämmig sång. Det sågs inte med blida ögon från alla håll. På utställningen visas en film som Transportarbetarförbundet gjorde 1934 för att propagera för unison sång – den flerstämmiga sången ansågs borgerlig.
Här berättas också historien om företaget och företeelsen Muzak. Företaget startades 1922 och levererade specialkomponerad musik till industrier för att få människor att arbeta effektivare. Muzaken har också sköljts över oss i varuhus och butiker, sedan det visat sig att den gör oss mer köpsugna.
Den musikaliska skillnaden mellan musik och muzak åskådliggörs av en maskin som kan spela In the summertime på båda sätten.
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.