Visioner om arbete

KULTUR2003-12-16
Tid, säkerhet, trygghet, jämställdhet och kunskap är de teman som tas upp i utställningen ”Visionen om det goda arbetet”. Mycket energi har lagts ned på att skapa det som med museivokabulär kallas interaktivitet.
Man kan till exempel provdra en soplåda uppför en trappa och nerför en ramp (på tid). Sedan drar man på sig en fem eller tio kilo tung jacka och gör om samma sak. Experimentet ska visa hur arbetet kan kännas för en sopåkare med tio–femton år i yrket.
Man kan också testa sin snabbhet som servitris eller simultankapaciteten som sodahusoperatör på pappersbruk. Det senare verkar dömt att misslyckas, varpå en lakonisk röst förkunnar resultatet: ”Driften stoppad åtta timmar. Kostnad 400 000 kronor.”
Utställningen visar också, bland annat i videofilmade intervjuer, människors uppfattningar om hur deras arbetsplatser kunde och borde se ut.
Minst ett hundratal personer och flera LO-förbund har varit engagerade i uppbygget av utställningen, som pågår till sista april 2002.
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.