Akuta nedskärningar inom SiS

BEHANDLINGSHEM2003-11-07

Statens institutionsstyrelse, SiS, har drabbats av både minskad beläggning och oväntat höga kostnader för pensionsavgifter. En avdelning vid Holmängens behandlingshem utanför Falköping läggs ned, och fler neddragningar väntas.

– Underskottet i år blir minst 50 miljoner kronor, säger Janne Berglind, ordförande i ST-SiS. De institutioner som har stora överskridanden på kostnadssidan har fått direktiv om att göra något akut.

Beslut har redan fattats om att lägga ned en avdelning vid Holmängens ungdomshem. Det innebär arbetsbrist för cirka 12 personer, bedömer Janne Berglind. Men vilka som får gå är inte klart, eftersom hemmet räknas in i samma krets som LVM-institutionen Gudhem.

I nästa vecka blir det förhandlingar om de verksamhetsplaner institutionerna lämnat till SiS, och Janne Berglind tror att det blir fler neddragningar.

– Jag är helt övertygad om att vi drar ned på platsantalet på LVU-sidan.

Krisen beror både på ökade kostnader och minskade intäkter. Strax före sommaren fick SiS besked om att pensionsavgifterna för de anställda skulle komma att kosta cirka 35 miljoner kronor mer än beräknat.

Samtidigt har beläggningen på framför allt ungdomshemmen minskat, beroende på att kommunerna inte placerar ungdomar på statliga ungdomshem i samma utsträckning som tidigare.

Fotnot: LVU-hem är behandlingshem för ungdomar som vårdas enligt lagen om vård av ungdom. LVM-institutioner vårdar vuxna missbrukare.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA