Här hittar du de artiklar ST Press publicerat om Arbetsmarknad. Du kan även följa vad ST Press skriver om Arbetsmarknad genom att prenumerera på RSS-flödet för detta ämne.
Kriminalvården har invigt ett nybyggt hus på anstalten i Umeå. Ett första våningsplan i det nya tvåvåningshuset är därmed redo ta emot 36 intagna. Antalet jobbtillfällen vid anstalten i det närmaste fördubblas.
Kriminalvården har invigt ett nytt restriktionshäkte på anstalten Högsbo i Västra Frölunda. Häktet har 36 celler som med dubbelbeläggning kan ta emot upp till 44 intagna. Högsbo har sedan tidigare ett gemensamhetshäkte med 40 platser.
Handläggningstiden för arbetstillstånd för högkvalificerad arbetskraft ska kortas till 30 dagar. Samtidigt ska Migrationsverkets service till arbetsgivare förbättras, skriver myndigheten i ett svar till regeringen. ”Det ska vara enklare för arbetsgivaren att kontakta oss och få stöd i processen”, lovar myndighetens generaldirektör Mikael Ribbenvik i ett pressmeddelande.
Arbetsförmedlingen varslar 320 beslutshandläggare om uppsägning, meddelar myndigheten. ”Ett framhastat beslut”, anser Åsa Johansson, avdelningsordförande för ST inom Arbetsförmedlingen.
Syftet med intensivåret har inte uppnåtts, eftersom mindre än varannan deltagare är i arbete ett halvår efter avslut, skriver Statskontoret i en rapport till regeringen.
Regeringen kommer enligt ett pressmeddelande att föreslå att Arbetsförmedlingens anslag för 2023 utökas med 50 miljoner kronor. Regeringen föreslår också att tillfälliga lättnader i reglerna för a-kassan ska permanentas.
Kriminalvårdens nya häkte på Beateberg invigdes på tisdagen av generaldirektör Martin Holmgren. Den nya byggnaden har 44 celler, varav 8 med möjlighet till dubbelbeläggning. Ett trettiotal kriminalvårdare kommer att jobba i det nya häktet.
Justitieombudsmannen, JO, kritiserar Migrationsverket för att myndigheten inte följt regeringsformens krav på saklighet i samband med två ärenden om uppehålls- och arbetstillstånd.
Trots att Sverige har den klart största arbetsmarknaden i Norden, är antalet förlorade arbetsdagar per år till följd av strejker och lockouter betydligt lägre än i våra grannländer, konstaterar Medlingsinstitutet i sin årsrapport.
Anställda i yrken där arbetsuppgifterna kan ersättas med automatiserade processer får lägre lön och riskerar att få det svårt på arbetsmarknaden om de förlorar jobbet, visar ny forskning.
Två av tre tjänstemän som nyanställdes inom det privata näringslivet under förra året fick genomgå någon form av psykologiskt test i samband med rekryteringen, visar en undersökning från omställningsorganisationen TRR.
Riksrevisionen har granskat statens hantering av omlokalisering och myndighetsflyttar under perioden 2004–2020. Besluten har resulterat i över 4 000 ”nya” jobb och lägre lokalkostnader. ”Den långsiktiga nyttan av omlokaliseringar måste vägas mot eventuella negativa konsekvenser på kort sikt”, konstaterar riksrevisor Helena Lindberg i ett pressmeddelande.
Kriminalvården startar en ny utbildning tillsammans med Kalmar kommun. Den nya utbildningen är en förberedande vuxenutbildning som löper över 40 veckor med start i höst, och syftar till att förbättra möjligheten att bli anställd som kriminalvårdare.
En av sju svenskar arbetar hemifrån för att minska sina pendlingskostnader, enligt en undersökning från företaget Randstad. Samtidigt svarar en av tio att de undviker hemarbete för att minska sina elkostnader.