Brevbärare vill slippa SD-reklam

POSTEN2014-08-28
Brevbärare runt om i landet uttrycker oro för att vara tvungna att dela ut information från SD i väljarnas brevlådor. De pekar på risken för att bli utsatta för hot och våld när de gör sitt jobb.

Facebookgruppen Brevbärare mot rasism vill helt stoppa utdelningen av Sverigedemokraternas information, skriver Arbetet. Gruppen uppmanar dem som vill slippa SDs utskick att sätta lappar på sina brevlådor där de tackar nej till rasistiska budskap.

”En majoritet av brevbärarna vill inte dela ut rasistiska budskap och en majoritet av befolkningen vill inte ha det i sin brevlåda. De kan nu markera att de inte är intresserade”, säger Anna, en av brevbärarna bakom gruppen, till tidningen.

Hon och övriga medlemmar i Facebookgruppen vill vara anonyma.

”Vi tar avstånd från Sverigedemokraternas politik, men vad som ska delas ut är inget som vi, eller brevbärarna själva, beslutar om”, säger Alf Mellström, ordförande i Seko Posten, till Arbetet.

Postens kommunikationschef Per Ljungberg uttrycker förståelse för brevbärarnas oro, men konstaterar att posten har att förhålla sig till lagens ramar och inte kan agera censor av vilka budskap i övrigt som avsändarens material innehåller:

”Vi gör löpande riskanalyser och har gått ut med information till brevbärarna om hur de ska hantera eventuellt hotfulla situationer”, säger han till tidningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.