Dålig koll på EU-stöd

REVISION2008-06-17

Kontrollen av utbetalningarna från EU till svenska jordbrukare har stora brister, anser Riksrevisionen. Länsstyrelserna står för kontrollen och Jordbruksverket sköter utbetalningarna.

Varje år får svenska jordbrukare närmare sex miljarder kronor i gårdsstöd från EU. För att få stöd ska jordbrukaren uppfylla så kallade tvärvillkor. Det räcker inte att sköta jorden, bonden måste också följa lagar inom bland annat miljö, folkhälsa och djurhälsa.

– Det är mycket stora summor som betalas ut i gårdsstöd varje år och därför är det viktigt att kontrollerna sköts ordentligt. Sverige har inte levt upp till EU-kraven. Regeringen bör se till att ansvaret klargörs för kommuner och inblandade myndigheter. Det ger förutsättningar för en effektivare kontroll, säger riksrevisor Lennart Grufberg i ett pressmeddelande.

Det är länsstyrelserna som sköter den praktiska hanteringen av jordbruksstödet och granskningen och kontrollen av jordbrukarna. Länsstyrelserna lämnar sedan underlag till Jordbruksverket för utbetalning. Riksrevisionens granskning visar att Jordbruksverket betalat ut stöd trots att det saknats tillräckligt beslutsunderlag i form av kontrollrapporter.

Enligt Riksrevisionen har inte heller EUs krav på minsta antal kontroller uppfyllts under åren 2005-2007. Ansvaret för det läggs i rapporten på regeringen, som inte har klargjort ansvar och roller för kommuner och inblandade myndigheter

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA