Jordbruksverket ger svar på tal

REVISION2008-06-18

Jordbruksverket avvisar kritiken från Riksrevisionen. Jordbruksstöden kontrolleras noggrant och utbetalningarna sker med tillräckliga underlag, hävdar Birgitta Ek på Jordbruksverket.

Riksrevisionen har riktat kritik mot hur svenska myndigheter hanterar EUs stöd till jordbruket. Birgitta Ek, chef för stödenheten på Jordbruksverket, påpekar i ett pressmeddelande att jordbruksstöden kontrolleras på flera sätt. Varenda ansökan kontrolleras för att inte stöd ska betalas ut för samma mark eller samma djur flera gånger. Dessutom granskas minst fem procent av ansökningarna på plats.

När det gäller de så kallade tvärvillkoren medger Jordbruksverket att man haft inkörningsproblem. Den kontrollen av hur jordbrukaren följer andra regler, till exempel vad gäller djurskydd och miljöhänsyn, har skötts av kommunerna.

– Det har funnits brister i införandet av tvärvillkoren, framför allt beroende på att ett mycket komplext system skulle införas på mycket kort tid. De problem som uppkom handlar framför allt om de administrativa rutinerna medan själva kontrollerna i de flesta fall och för de flesta reglerna fungerat bra. Stödutbetalningarna har gjorts med tillräckliga underlag och omfattande kontroller görs av stödansökningarna, menar Birgitta Ek.

Nu tar länsstyrelserna över ansvaret också för att kontrollera hur tvärvillkoren efterlevs. Det tror Jordbruksverket kommer att förstärka samordningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA