Facklig delseger om lex Laval

ARBETSRÄTT2013-02-27
FNs arbetsmarknadsorgan ILO ger regeringen bakläxa på lex Laval, lagen som begränsar stridsåtgärder mot utländska företag i Sverige. Den strider mot föreningsrätten, säger ILO och uppmanar regeringen att ändra lagen.

Efter att EU-domstolens underkänt Byggnads och Elektrikernas stridsåtgärder mot det lettiska byggbolaget Laval ändrades den svenska lagen. Fackets möjligheter att tvinga fram kollektivavtal hos gästande utländska företag begränsades kraftigt.

LO och TCO tog lex Laval till ILOs expertkommitté, som nu konstaterar att lagen bryter mot mänskliga rättigheter i arbetslivet och strider mot FN-konventionerna om facklig förenings- och förhandlingsrätt.

Den oberoende expertkommittén uppmanar den svenska regeringen att ändra lagstiftningen.

LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson och TCOs ordförande Eva Nordmark är glada över framgången och skriver i ett gemensamt uttalande: ”Vi förutsätter att regeringen kallar parterna till samråd för att berätta hur den tänker agera. Att den svenska lagstiftningen bryter mot grundläggande mänskliga rättigheter är allvarligt.”

Efter EU-domen dömdes facken att betala tre miljoner kronor till företaget Laval. ILO uppmanar regeringen att kompensera facken för kostnaderna. Byggnads ordförande Johan Lindholm ser ILO-experternas yttrande som en ”fullständig upprättelse”:

”Vi agerade i enlighet med gällande lagstiftning. Facket har rätt att kräva svenska kollektivavtal för arbete som utförs i Sverige”, skriver han i ett pressmeddelande. 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsrätt
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.