Fakta om tidigare omlokaliseringar

NYHET2005-02-03

Sedan de statliga omlokaliseringarna började på 1970-talet har över 60 myndigheter flyttats.

När PRVs varumärkesavdelning flyttades till Söderhamn för några år sedan flyttade bara en enda anställd med. Det tog därför lång tid att bygga upp verksamheten, och PRV fick mycket kritik från företagare för de långa väntetiderna.

En konsultrapport som ST lät göra år 2000 visar att det lönar sig för staten att försöka hitta övergångslösningar i form av pendlingsstöd, traineeanställningar, mentorskap och distansarbete i hemmet eller på distanskontor.

Konsultens exempel gällde en specialistmyndighet med 100 anställda, varav 23 flyttade med. Med övergångslösningar beräknades den direkta kostnaden till 32 miljoner kronor. Utan några underlättande insatser blev kostnaden 42 miljoner kronor. Det är framför allt pensionskostnaderna som ökar.

Flera indirekta kostnader låg utanför kalkylen, såsom handledning för nyanställda och den outnyttjade kompetensen hos tidigare anställda.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA