Folkhälsoarbetet kommer avstanna

NYHET2005-02-02

Arbetet med de nya folkhälsomålen och flera nya projekt har precis kommit igång efter en stor omorganisation på Statens Folkhälsoinstitut. Nu avstannar allt detta, befarar de anställda.

Av:  Ann-Charlotte Viklund

Utredarens påstående att man inom försvaret i Östersund besitter den kompetens i folkhälsofrågor som institutet behöver, är ren nonsens, säger Ingrid Bolmgren, utredare på tillsynsenheten och vice ordförande i ST-klubben.

–Folkhälsoinstitutet har många uppdrag på gång inom bland annat alkohol-, narkotika- och tobaksområdena, och det tar lång tid att bygga upp en lika bred kompetens som vi har.

De anställdas ilska och frustration kändes fortfarande i luften när ST Press besökte Folkhälsoinstitutet.

»Flyttar inte med fem barn«

Generaldirektören hade precis avslutat sin information om omlokaliseringen och föräldralediga anställda börjat klä på sina sovande barn.

– Ett dåligt beslut, tyckte Kristina Bengtsson, föräldraledig administratör, som arbetat på FHI sedan 1993.

Under sin ledighet med Vendela har hon passat på att läsa in 20 poäng i folkhälsovetenskap. Nu är hon lite tveksam till om dessa kunskaper kan komma till användning.

– Man flyttar inte gärna med fem barn. Dessutom är det förmodligen inte ens önskvärt att vi administratörer flyttar med till Östersund.

Det tror inte heller STs klubbordförande Annika Bröll, som arbetat med administration på institutet i tio år.

– 80 procent av de anställda är kvinnor. De vet hur svårt det är att flytta på tonåringar. Dessutom gäller det att hitta jobb till medföljande make, som i regel är den som har den högsta inkomsten i familjen.

Svårare och dyrare

Enligt Annika Bröll var många av de anställda beredda på att institutet skulle flyttas till Karlstad. Dit hade man kanske kunnat pendla.

Östersund däremot är väldigt långt borta från såväl Socialdepartementet som Kommun- och Landstingsförbunden och andra samarbetsorganisationer.

– Vi befarar att Folkhälsoinstitutets utåtriktade arbete nu kommer att både försvåras och fördyras, eftersom alla resor måste ske via Stockholm.

ST- och Saco- klubbarna delar uppfattningen att flytten skulle skada verksamheten för en lång tid framöver. Därför är de överens om att göra allt för att stoppa den.

Om Folkhälsoinstitutet ska flytta blir det senast 2009.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA