IT-system som bygger på gammal teknologi skapar problem för myndigheters digitalisering.
Bild: Getty Images.
IT-system som bygger på gammal teknologi skapar problem för myndigheters digitalisering.

Gamla it-system hinder för digitalisering

DIGITALISERING2019-08-19
Föråldrade it-system leder till stora underhållskostnader och gör det svårt att utveckla nya digitala tjänster. Det är verkligheten för flera statliga myndigheter, rapporterar Ekot.

Under 2016 lade statens myndigheter 30 miljarder kronor på att underhålla åldersstigna it-system, säger docent Johan Magnusson till Ekot. Johan Magnusson forskar i tillämpad informationsteknologi vid Göteborgs universitet. Han  menar att majoriteten av pengarna går till att underhålla gamla it-system som hindrar myndigheter från att digitalisera:

”När jag pratar med it-chefer säger de att deras drömläge är att slänga in en brandbomb i serverhallen på it-avdelningen så att allting försvann och de fick bygga upp allt från början igen”, säger Johan Magnusson till Ekot.

De it-system som bygger på gammal teknologi blir särskilt dyra. Om en myndighet till exempel vill utveckla en ny app för  smarta telefoner måste den utgå från den egna föråldrade tekniken. Därmed bromsar de gamla it-systemen digitaliseringen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.