Hög bonus i Arbetslivsresurs

STATLIGA BOLAG2009-03-27

Vid årsskiftet fick ledningen i det statliga bolaget Arbetslivsresurs rörliga löner. Ulla Lindqvist, LOs vice ordförande, sitter i styrelsen. Hon ångrar i dag att hon inte reserverade sig mot beslutet.

I slutet av förra året antog styrelsen i Arbetslivsresurs en ny affärsplan som bland annat innebär att personalen får rörliga löner. Det maximala utfallet sattes till tre månadslöner, något som blivit möjligt sedan regeringen några månader tidigare höjt taket för rörlig ersättning i de statliga bolagen.

Med de nya reglerna är de möjliga rörliga ersättningarna i Arbetslivsresurs större än i något annat statligt bolag, förutom Svensk Exportkredit. Svensk Exportkredit har fått kritik för att de brutit mot regeringens regler.

Trots att LOs vice ordförande Ulla Lindqvist, som sitter i styrelsen för Arbetslivsresurs, är ”motståndare till rörliga system”, accepterade hon den nya överenskommelsen.

– Jag vet att jag kände en tvekan och tog upp det på något möte, men det var ingen annan som hängde på och då gjorde jag inget mer.

Hon tycker att rörliga löner är problematiska, både för att de för personer i ledningen kan landa på väldigt höga belopp, och för att de innebär en sämre inkomsttrygghet när företaget går dåligt. Varför hon inte protesterade mer kraftfullt vet hon inte, men säger att den senaste tidens debattstorm har gett henne ett annat perspektiv.

– När jag ser tillbaka nu så tycker jag att jag skulle ha reserverat mig. Men man tänker inte alltid så när man sitter mitt i det.

Varför gör man inte det?

– Ledningens villkor var ju en del i en hel affärsplan, så vi behandlade inte de rörliga lönedelarna separat. Det blev liksom ingen vidare diskussion.

Men varken Arbetslivsresurs styrelseordförande Karin Kronstam eller bolagets vd Björn Petersson minns att någon framförde invändningar mot förslaget med de rörliga lönerna.

– Nej, nej, nej, det var en klart positiv stämning, helt utan kritik. Det här var ju ett sätt att rädda bolaget, menar Karin Kronstam.

Hon säger att Arbetslivsresurs gick med stor förlust och styrelsen letade efter sätt att våga tro på företaget igen.

– Systemet var en del i en total rekonstruktion där vi gjorde vad vi kunde för att få personalen att satsa och blicka framåt igen – all personal fick en rörlig lönedel. Så jag ser det här som ett sätt att rädda ett företag i djup kris, inte som någon lyxöverenskommelse.

Arbetslivsresurs är ett helägt statligt aktiebolag som arbetar med arbetslivsinriktad rehabilitering. Bolaget bildades 2006 genom en sammanslagning av Arbetslivstjänster, som var en resultatenhet inom den tidigare Arbetsmarknadsstyrelsen, och Samhall Resurs AB, som var ett dotterbolag till Samhall AB.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Bolag Löner
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA