Ilska och sorg över förslaget

NYHET2005-02-02

Befängd idé! Godtyckligt! Kränkande att räkna med lägre lönekostnader! Reaktionerna på Konsumentverket pendlar mellan tystnad och upprörda röster.

– Först blev jag chockad, sen kändes det overkligt och så blev jag förbannad! sammanfattar Kerstin Csiffàry sin reaktion på utredningens förslag att flytta Konsumentverket till Karlstad/Kristinehamnsområdet.

Förslaget kom oväntat. Visst kände ST-medlemmarna till en tidigare konsultrapport som pekat ut myndigheter som möjliga att omlokalisera. Men ingen var förberedd på detta.

Cristina Farm klär sina känslor i ord så här:

– I en delrapport som kom före jul angavs att mycket kontakter med press och näringsliv var ett sakargument mot utflyttning. Konsumentverket har sådana kontakter och därför räknade jag med att verket inte skulle flyttas. Ändå blev det så. Det känns så godtyckligt!

Vi sitter i ett stort rum högst upp i Konsumentverkets lokaler på Söder i Stockholm. ST har precis avslutat sitt medlemsmöte, ett möte som varit ganska tystlåtet. Och dystert, dystert som den gråa vinterdagen utanför fönstret.

Tidigare under dagen höll utredaren Jan Bergqvist en TV-sänd presskonferens som personalen följde på en stor bildskärm. En person föll då i gråt inför det som tycks vänta.

Under medlemsmötet senare på dagen uttalades farhågor om konsumentpolitikens framtid, Någon hördes mumla «detta blir konsumentpolitikens död«.

Bara några försiktiga frågor ställdes om reseersättning och dubbelt boende för den som eventuellt flyttar med och om trygghetsbestämmelser.

Även facket har tagits på sängen. STs styrelse är ganska ny så ledamöterna måste snabbt lära in allt om trygghetsavtal och om vilken hjälp Trygghetsstiftelsen kan ge.

– Facket informerades om förslaget den 13 januari men belades med munkavel. Det var en tung hemlighet att bära på, berättade avdelningsordföranden Britt-Mari Törnkvist för sina medlemmar på mötet.

Enligt henne förefaller chansen till större ändringar liten.

Reaktioner och kommentarer kommer efter mötet. Framför allt uttrycker man oro för verksamheten.

Lotten Strindberg tror att en flyttning innebär svåra påfrestningar för arbetet men hon är också upprörd över att utredaren sagt att utflyttning skulle leda till lägre löner,

– Vi har redan låga genomsnittslöner här jämfört med staten i övrigt! utbrister hon.

Kollegan Marianne Öberg tycker att det känns som om konsumentpolitiken prioriteras lågt från regeringens sida och Cristina Farm tycker hela flytten är befängd:

–Att lösa en sorts problem med arbetslöshet på en annan ort! Självklart känns det här som ett övergrepp mot min situation. Någon annan har beslutat om den.

Delar av Konsumentverket ska ha flyttat till den 1januari 2006 och resten under 2007.

Britt-Marie Törnqvist, Cristina Farm, Britt-Marie Törnqvist, Karin J:son Bûlow och Lotten Strindberg på Konsumentverket.
<br> Foto: Sören Fröberg
Britt-Marie Törnqvist, Cristina Farm, Britt-Marie Törnqvist, Karin J:son Bûlow och Lotten Strindberg på Konsumentverket. <br> Foto: Sören Fröberg

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA