Ingen lösning för arbetstiderna

EU2007-12-07

EUs arbetsmarknadsministrar har antagit principerna om flexicurity. Men arbetstidsdirektivets regler om jourtid och likabehandling av bemanningsföretag lyckades man inte lösa.

Inför ministrarnas möte hade den svenska regeringen accepterat ordförandelandet Portugals förslag till kompromiss om arbetstiderna. Portugal hade lanserat en paketlösning för att få igenom både reglerna för arbetstider och reglerna för likabehandling av anställda i bemanningsföretag. Men trots att Storbritannien skulle få behålla möjligheten att ställa sig utanför, så kallad opt-out, vägrade britterna gå med på kompromissen.

EU-domstolen har slagit fast att all jourtid ska räknas som arbetstid, även om den anställde inte faktiskt tjänstgör. I de flesta EU-länder gäller andra regler, framför allt för läkares jour. Att acceptera domstolens linje anses bli för dyrt, och länderna är i princip överens om att ändra arbetstidsdirektivet för att lösa frågan.

Men kopplingen till nya regler för bemanningsföretag fick Storbritannien att slå bakut. Och hellre än att köra över britterna valde ordföranden att inte driva frågan till omröstning.

Efter misslyckandet att lösa arbetstidsfrågan hotar nu massrättegångar vid EU-domstolen, då land efter land riskerar att dras inför domstolen för brott mot arbetstidsdirektivet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA