Kontroversiell Örebropolis anmäld på nytt

POLISEN2018-02-13
Örebropolisen Peter Springare har anmälts av den egna ledningen efter kontroversiella uttalanden om invandrare och brottslighet. Uttalandena bandades av TV4 med dold kamera.

Vid en sluten sammankomst i Göteborg i början av februari gjorde Peter Springare kontroversiella uttalanden om invandrare och brottslighet. Bland annat kallade han gruppvåldtäkter för ett nytt, kulturellt betingat fenomen, som i princip inte fanns för 10-15 år sen. Nu vill polisledningen att åklagare ska utreda om Springare gjort sig skyldig till brott i samband med uttalandena, rapporterar TV4 Nyheterna.

För ett år sedan publicerade Peter Springare ett uppmärksammat inlägg på Facebook om hur många av de tungt kriminella han utredde bar utländska namn. En debattartikel i Nerikes Allehanda på liknande tema fick Polisen att misstänka att han gjort otillåtna slagningar i myndighetens databaser. En anmälan om dataintrång upprättades och ledde till en förundersökning, som dock lades ned.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.