Polischef kan åtalas för hets mot folkgrupp

POLISEN2018-04-13
Efter en granskning i Svenska Dagbladet har åklagare inlett en förundersökning om en polischefs inlägg på Facebook. Mannen utsågs till chef trots varningar från medarbetare om att han spred rasism i fikarummet och på sociala medier.

En polischef i Västernorrland har bland annat skrivit på Facebook att ordföranden för Sveriges unga muslimer borde omvandlas till ”70 kilo hundmat och en dykardräkt”, rapporterar Svenska Dagbladet. Innan han utsågs till chef hade polisledningen varnats i en anonym skrivelse om att han dagligen brukar uttrycka sig rasistiskt vid fikabordet.

”Hur går det när en rasist sitter och beslutar i ärenden som i allmänhetens ögon ska hanteras rättssäkert?”, sägs det i skrivelsen till polisledningen i Västernorrlands län. Men den regionala avdelningen för disciplinärenden avskrev ärendet då den ansåg att yttrandena föll under yttrandefriheten, och åklagare valde att inte inleda förundersökning. I stället utsågs mannen till gruppchef.

De inlägg som Svenska Dagbladet, SvD, citerat i sin granskning var dock av en sådan kaliber att en åklagare nu inlett förundersökning om olaga hot och hets mot folkgrupp. Fallet har också åter skickats till avdelningen för disciplinärenden, skriver SvD.

Polischefen är enligt SvD sjukskriven sedan en tid. Han har tagit bort sin Facebookprofil.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.