Kortad sommarsemester på Skatteverket

SKATTEVERKET2020-06-11

För att klara hanteringen av det nya omställningsstödet till företag har fack och arbetsgivare på Skatteverket skrivit ett kollektivavtal om flytt av sommarsemestrarna. Enligt STs avdelningsordförande Anders Tell handlar det om runt 1 000 anställda som frivilligt har flyttat sin semester.

Riksdagen väntas i nästa vecka fatta beslut om ett omställningsstöd till företag som tappat en stor del av sin omsättning på grund av coronapandemin. Handläggning och kontroll kommer att skötas av Skatteverket, som räknar med kraftigt ökande arbetsbelastning när ansökningarna börjar strömma in.

Arbetsgivaren och de fackliga organisationerna har därför tecknat ett kollektivavtal som innebär att sommarsemestern kan bli kortare än semesterlagens minimum på fyra veckors sammanhängande semester. De som flyttar sin planerade semester får 1 500 kronor per dag i kompensation, berättar STs avdelningsordförande Anders Tell. Om en anställd måste avbryta pågående semester är kompensationen 2 000 kronor per dag.

Omkring tusen anställda, främst på skatteavdelningen, har flyttat sin planerade semester, enligt Anders Tell.

– Jag tror att det mest handlar om enstaka dagar upp till 10–12 dagar, inte hela semestern, säger han. Det har skett på frivillig väg, vilket är glädjande.

Han tror att både den ekonomiska kompensationen och en känsla av ansvar för landets företagare har bidragit till att så många anmält sig frivilligt.

– Företag behöver stöd för att inte gå i konkurs, och det är viktigt att det sker skyndsamt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA