Krav på avtal för upphandling

UPPHANDLING2014-04-10

Sveriges nya upphandlingsregler ska innehålla krav på kollektivavtal. Det kräver Eva Nordmark, TCO, Karl-Petter Thorwaldsson, LO, och Göran Arrius, Saco, i en gemensam debattartikel.

De nya regler för offentlig upphandling som EU infört ger Sverige möjligheter att ställa tydligare krav på social och miljömässig hållbarhet. När nu EU-reglerna ska tillämpas av Sverige i ett nytt regelverk kräver de tre fackordförandena Eva Nordmark, TCO, Karl-Petter Thorwaldsson, LO, och Göran Arrius, Saco, att ett krav på att anbudsgivaren har tecknat kollektivavtal införs. Anbudsgivare som saknar kollektivavtal ska istället kunna visa att de tillämpar löner och anställningsvillkor som ligger på minst samma nivå.

”Varje år upphandlar stat och kommuner varor och tjänster för över 500 miljarder kronor. Det motsvararar nästan 15 procent av Sveriges BNP. Det är viktigt att vi får så mycket som möjligt för dessa pengar”, skriver de tre i Dagens samhälle.

LO, TCO och Saco anser att det vid upphandling av varor alltid ska ställas krav på att varorna produceras under sådana förhållanden att ILOs kärnkonventioner respekteras fullt ut. Och att de arbetsrättsliga lagar och kollektivavtal som gäller där arbetet utförs tillämpas. Kraven ska även gälla eventuella underleverantörer.

”Kraven utestänger inte några företag, vare sig större eller mindre, men förhindrar att löner och arbetsvillkor blir ett konkurrensmedel i den offentliga upphandlingen. Det är viktigt att de nya upphandlingsreglerna blir tydliga, så att upphandlare och företag vet vad som gäller och vilka krav som ska och får ställas”, skriver de tre ordförandena.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA