Kräver åtgärder mot diskriminering

EU2006-09-14

Arbete, utbildning, språkkurser och information om vilka rättigheter som finns behövs för att förhindra den dubbla diskriminering invandrarkvinnor utsätts för, enligt en EU-rapport.

Invandrarkvinnor diskrimineras både som kvinnor och för sin utländska härkomst, konstateras i rapporten som antagits av EU-parlamentets jämställdhetsutskott. Förslaget kommer upp till omröstning i parlamentet i oktober.

Att invandrarkvinnor är medvetna om sina rättigheter är viktigt för att möjliggöra en smidig social integration och för att skydda dem från diskriminering. Rapporten, skriven av den konservativa parlamentsledamoten Rodi Kratsa-Tsagaropoulou, kräver att medlemsländerna säkrar tillgången till språkutbildning och information om grundläggande mänskliga, politiska och sociala rättigheter och de demokratiska principerna i landet.

Utskottet uppmanar också medlemsländerna att tillhandahålla barnomsorg för att göra det möjligt för invandrade kvinnor att arbeta.

Rapporten manar också alla medlemsländer att lagstifta mot kvinno- och barnmisshandel, framtvingade äktenskap, polygami, hedersbrott och kvinnlig omskärelse.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Jämställdhet EU
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA