Kräver stopp för gratis Facebook

MEDIA2016-09-01
Nu kräver Utgivarna att Post- och telestyrelsen, PTS, agerar mot Telias samarbete med Facebook. Utgivarna anser att andra medier missgynnas när Telia erbjuder gratis surf till Facebook.

I april gick Telia ut i en kampanj där alla Telias kunder erbjöds gratis surfning på Facebook-sidor. Enligt Utgivarna strider detta mot den nya EU-förordning som trädde i kraft 30 april och som föreskriver nätneutralitet. När Teliakundens surfpott tar slut kan hen inte längre komma åt svenska mediers webbplatser, men har ändå fri tillgång till Facebook.

PTS inledde en granskning av samarbetet mellan Telia och Facebook redan i maj, sedan 27 företrädare för svenska medier skrivit en gemensam debattartikel och krävt att gratiserbjudandet skulle upphöra.

”Med stöd av riktlinjerna kring hur reglerna om nätneutralitet ska tolkas kan nu ärendet avslutas”, skriver Utgivarnas vd Per-Anders Broberg i en krönika i Medievärlden.

De riktlinjer Utgivarna hänvisar till har nyligen fastställts av det europeiska samarbetsorganet Berec, Body of European Regulators for Electronic Communications. Där anges hur reglerna om nätneutralitet ska tolkas och tillämpas.

”I dessa riktlinjer bör alltså PTS ha fått det verktyg man behöver för att kunna ta ställning till Telias samarbete med Facebook. Och en snabb genomläsning av det 45 sidor långa dokumentet ger publicisterna hopp. I slutdokumentet påpekas det nämligen specifikt att en typ av särbehandling som strider mot kravet på nätneutralitet är just ett så kallat zero-rating-erbjudande, där all annan surf blockeras utom den som ingår i erbjudandet”, skriver Per-Anders Broberg.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.