Krisberedskapen inför Brexit var god

EKONOMI2016-12-21
De statliga myndigheternas beredskap för en ekonomisk kris i samband med utfallet av den brittiska Brexit-omröstningen var god. Det konstaterar Riksrevisionen efter en granskning.

De svenska myndigheter som har ansvar för finanssektorn var väl förberedda och hade en god beredskap för att kunna hantera en eventuell finansiell kris i samband med Brexit-omröstningen. Inför Storbritanniens EU-omröstning var osäkerheten om de ekonomiska konsekvenserna stor, skriver Riksrevisionen i ett pressmeddelande. Bland annat fanns oro om effekterna på de finansiella marknaderna. En kris hade kunnat utlösas av ett oväntat resultat i omröstningen:

”Vår granskning av berörda myndigheter visar att medborgarna kan känna sig trygga i att regeringen, dess myndigheter och Riksbanken har en god beredskap för att upptäcka och hantera hot mot den finansiella stabiliteten”, säger riksrevisor Margareta Åberg i pressmeddelandet.

Riksrevisionen konstaterar att finansiella kriser är mycket kostsamma och svåra att undvika. Historien visar att snabbhet och beslutsamhet är avgörande vid hanteringen av kriser. Myndigheternas förmåga att agera snabbt kan bryta en negativ förtroendespiral.

Även om myndigheternas krisberedskap i det här fallet var god så finns det enligt granskningen utrymme för förbättringar. Riksrevisionen tycker bland annat att myndigheterna kan bli bättre på att dokumentera rutiner för att snabbt och effektivt kunna ställa om från normal verksamhet till krisorganisation.

”Inför Brexit-omröstningen var detta inget stort problem då de fanns många erfarna och insatta personer på plats. Men tydliga dokumenterade rutiner blir över tiden allt viktigare i takt med personalomsättning och att det institutionella minnet minskar”, säger Riksrevisionens chefsekonom Robert Boije i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Ekonomi EU
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.