Miljonböter för svenska staten

MILJÖ2014-12-05

EU-domstolen har beslutat att Sverige ska betala drygt 18 miljoner kronor i böter för att kraven i ett direktiv om industriell miljöfarlig verksamhet inte tillämpats fullt ut.

Redan 2012 slog EU-domstolen fast att Sverige inte lever upp till IPPC-direktivet, som reglerar industriell miljöfarlig verksamhet. Nu har domstolen dömt ut böter för bristerna. Domstolen har också beslutat att Sverige ska betala vite med närmare 40 000 kronor om dagen till dess att direktivet är helt uppfyllt.

Enligt ett pressmeddelande från regeringen har Sverige redan implementerat direktivet för alla utom ett av det tusentalet industrianläggningar i Sverige som omfattas av direktivet.

”EU-domstolens dom var väntad. Den tidigare regeringen har misskött svensk miljöpolitik. Miljökraven på de miljöfarliga anläggningarna har inte uppfyllts och för detta har Sverige nu straffats med böter och vite från EU”, säger klimat- och miljöminister Åsa Romson, MP, i pressmeddelandet. Regeringen kommer nu att studera domen närmare för att se hur domstolen har resonerat.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA