Utredare föreslår fortsatt datalagring

INTEGRITET2015-03-31

Datalagring av mobilsamtal och e-post kan kränka integriteten, men har gjort stor nytta för att klara upp brott. Därför bör systemet behållas. Det föreslår utredaren Sten Heckscher.

EUs datalagringsdirektiv från 2006 innebär att leverantörer av kommunikationstjänster måste spara trafikuppgifter om exempelvis telefonsamtal och sms i minst sex månader. Syftet är att göra uppgifterna tillgängliga för brottsutredningar och liknande. Svensk rätt följer i huvudsak EUs datalagringsdirektiv.

Men kritiken har varit hård mot bestämmelserna, inte minst sedan EU-domstolen i april ogiltigförklarade direktivet, som enligt domstolen innebär ett alltför stort intrång i den personliga integriteten. Domstolen konstaterade bland annat att lagrade uppgifter tillsammans kan ge mycket exakta upplysningar om privatlivet för de registrerade människorna. Det rör sig till exempel om personers vardagsliv, vistelseorter, förflyttningar, sociala relationer och umgängeskretsar.

Detta, menade domstolen, utgör ett synnerligen allvarligt ingrepp i den grundläggande rätten till respekt för privatlivet och skydd för personuppgifter.

Domen ledde till att svenska regeringen gav Sten Heckscher i uppdrag att utreda om svensk lag behöver ändras för att följa EU-domstolens beslut. Han lämnade redan i juni 2014 en delrapport med slutsatsen att de svenska reglerna om lagring och utlämnande av trafikuppgifter inte strider mot EU- eller Europarätten.

I går, måndag, lämnade Sten Heckscher resten av utredningen. En del av arbetet har varit att granska hur datalagring används av polis, säkerhetspolis och tull.

Enligt honom används informationen på ett tillfredsställande sätt. Myndigheterna har också stor nytta av informationen. Lagrad data hjälper till att lösa hundratals brott per år, sade Sten Heckscher, på en presskonferens.

Därför föreslår han att systemet ska fortsätta att fungera som det gör i dag, med små förändringar. Exempelvis bör det bli tydligare vilka som får fatta beslut om inhämtning av abonnemangsuppgifter. Besluten ska också dokumenteras bättre. Båda förslagen handlar om att rätta till brister som EU-domstolen påpekade i domen om datalagringsdirektivet, enligt Sten Heckscher.

Flera teleoperatörer är kritiska att de måste fortsätta att lagra datauppgifter trots att EU-domstolen ogiltigförklarat direktivet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA