Skarp kritik mot förslag om datalagring

INTEGRITET2015-08-27

Datalagring är ett hot mot det grundlagsstadgade källskyddet. Det hävdar Svenska Journalistförbundet, SJF, i ett kritiskt remissyttrande över datalagringsutredningen.

”Datalagring är i sig ett hot mot källskyddet. Tyvärr duckar regeringen såväl som utredaren för detta avgörande problem”, kommenterar SJFs ordförande Jonas Nordling i ett pressmeddelande.

SJF kritiserar framför allt att data som omfattas av tystnadsplikt enligt tryckfrihetsförordningen eller yttrandefrihetsgrundlagen kan komma att finnas lagrade hos operatörerna. Enligt utredningens förslag ska sådana uppgifter förstöras hos de myndigheter som inhämtat informationen. SJF ställer sig bakom det förslaget, men vill att också själva grunduppgifterna hos dataleverantörerna ska spåras upp och förstöras.

”Att tillåta utomstående, kommersiella aktörer att lagra uppgifter som omfattas av en grundlagsenlig tystnadsplikt, innebär ett latent hot mot källskyddet”, skriver SJF i remissyttrandet.

Utredningens förslag att Säpo ska kunna inhämta uppgifter om brott mot medborgerlig frihet är enligt SJF ett lovvärt försök att skydda journalistisk verksamhet. Men det innebär uppenbara risker att legitima källor avslöjas, om Säpo får rätt att kartlägga sådan misstänkt brottslig verksamhet, anser förbundet. Därför vill SJF att förslaget avvisas. I stället bör en översyn genomföras av gällande lagstiftning, för att skydda journalistisk verksamhet i allmänhet och källskyddet i synnerhet, skriver SJF i yttrandet.

”Det är olyckligt att utredningens snäva direktiv omöjliggjort en nödvändig analys och principiell beskrivning av konflikten mellan datalagring och det grundlagsenliga källskyddet. Utredningen genomsyras av inställningen att inhämtning och lagring av personlig kommunikation inte innebär några större problem så länge det finns en betryggande kontroll över hur uppgifterna används. Vi delar inte den uppfattningen”.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Integritet Media

DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA